Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kim Jong-Uns nya utopi – en stad byggd av ”slavar”

Här klipper Nordkoreas diktator Kim Jong-Un det röda bandet vid invigningsceremonin för staden Samjiyon.Foto: XINHUA / POLARIS
Invigningen firades med bland annat fyrverkerier och dansuppvisningar.Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusentals människor hade samlats för att delta i invigningen av staden som av regimen beskrivs som ”en socialistisk utopi”.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Välkommen till ett av Kim Jong-Uns dyraste projekt någonsin – staden Samjiyon.

Den nya staden skryter med nybyggda lägenheter, hotell, en skidanläggning och beskrivs av landets regim som ”en socialistisk utopi”.

Det finns dock en mörk sida av det rekorddyra projektet: Staden byggdes upp av ”slavar” som tvingades jobba tolv timmar om dagen, tio år i sträck – utan betalning.

– Vi har sett bevis för att slavarbete har använts i byggandet. Statliga medier skryter till och med om sådan arbetskraft och kallar dem ”frivilligarbetare”, säger Nordkoreaexperten Colin Zwirko.

Expressen premium

Bara i helgen: Premium gratis – ända till påsk

Premium är en digital tillsvidare prenumeration. Läs utan kostnad i tre månader, därefter betalar du 69 kr/mån. Säg upp när du vill. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta Premium - gratis till påsk” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.