Jan, 46: Så lever jag ut mina sexfantasier

Jan Kåre berättar att han har vanligt sex – som han kallar för ”vaniljsex” – också.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Premium: ”Varför tänder jag på det här? Herregud, är det något fel på mig?” tänkte Jan Kåre Undrum. 

I många år tryckte han undan sin sexuella preferens. 

Sedan nådde han en vändpunkt.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

”Vi ska bara byta om”, säger ett medelålders par som Jan Kåre precis har träffat. De sitter på ett kafé inne i Nonna, klubbhuset för BDSM-miljön i Oslo. Platsen för de som leker med dominans och underkastelse. 

Kort om BDSM

BDSM innebär att samtyckande människor gemensamt söker njutning genom olika former av maktutbyten. 

BDSM är ett samlingsbegrepp och står för Bondage/Disciplin, Dominans Submission och Sadomasochism. 


Källa: RFSU.se

Belysningen i lokalen är dämpad, där står stolar och en soffa i svart läder. I det öppna utrymmet finns också kedjor, rep och stora burar. Längs ena väggen finns ett kors där man kan binda och piska varandra.  

Jan Kåre är i slutet av 30-årsåldern och helt färsk i BDSM-communityt. Han är här för att träffa andra, lära känna BDSM i en ny stad. Iklädd vanliga kläder sitter han och pratar med paret – inte om sex utan om samhället och andra vardagliga, trevliga saker. Sedan ber de om ursäkt och försvinner in i ett rum. Jan Kåre blir sittande med en kopp kaffe. När paret kommer ut igen sätter han nästan kaffet i halsen. 

Kvinnan är klädd i en rejäl outfit av lack och läder. Mannen bär enbart svarta kalsonger och ett halsband – och kryper fram på alla fyra. Paret tar ett varv runtom i lokalen innan de slår sig ned vid Jan Kåre igen. Samtalet fortsätter, men den här gången är det bara kvinnan som pratar medan mannen sitter tyst och lydig på knä bredvid. 

Jan Kåre Undrum säger att mötet med paret i klubbhuset i Oslo bekräftade att BDSM är en fin sak.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Det har gått ett par år sedan händelsen på kaféet, berättar Jan Kåre för den norska tidningen Dagbladet

– Den upplevelsen bekräftade en inneboende tanke hos mig om att BDSM är en fin sak, säger Jan Kåre och fortsätter:

– Även om kvinnan var den klart dominanta och ledande, så fanns det ingen tvekan om kärleken och respekten mellan dem. Det gav mig en trygghet i det jag alltid har känt, att även om jag tänder på det här så vill jag inte skada någon. 

Upptäckte BDSM-porr som tonåring

Jan Kåre var tonåring när han såg porrbilder med BDSM-inslag för första gången. Detta var i Tønsberg i slutet av 1980-talet. Internet fanns inte och porr var svårt att få tag på – om man inte av misstag hittade någon tidning kastad vid vägkanten, gömd utomhus eller fick låna av en kompis. 

Jan Kåre berättar att han hittade tidningar med bilder där kvinnor hade händerna bundna bakom ryggen, ”gagballs” i munnen och var klädda i lack och läder. Kvinnor som blev slagna på rumpan. 

– Uttrycket var brutalt och gjorde mig tänd som innan annan porrfilm hade gjort tidigare. Det var väldigt spännande, samtidigt som jag fick en ambivalent känsla inför bilderna. ”Varför tänder jag på det här? Herregud, är det något fel på mig?” Jag ville ju inte skada någon.  

Jan Kåre hade aldrig hört talas om begreppet BDSM och det var heller inget som folk pratade om. Så även om han blev väldigt tänd av det han såg, var lusten något som Jan Kåre höll för sig själv. Det var en sida av honom som han lät bli att utforska under många år. 

Jan Kåre Undrum, 46, upptäckte sin sexuella preferens redan i tonåren. Det dröjde dock många år innan han började utforska den.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Ny studie: Många intresserade av BDSM 

Trots att BDSM länge varit tabu och förknippat med något sjukligt visar en norsk studie från 2021 att detta faktiskt är en relativt vanlig sexuell preferens i dag. Hela 34 procent av norrmännen är intresserade av BDSM, medan tio procent har testat ”inslag” av det enligt studien. Forskarna hittade inga skillnader i kön och utbildning när det kom till vem som tänder på BDSM, men de flesta var yngre. 

– Det här är nog en trend som kommit efter den erotiska filmtriologin ”Fifty Shades of Grey”. Tillsammans med annan populärkultur inom musik, mode och media har detta bidragit till att synliggöra uttrycket och därmed göra BDSM mer accepterat, säger Bente Træen, sexolog och medförfattare till studien till Dagbladet.  

Sexologen Bente Træen har studerat BDSM.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Bente Træen betonar samtidigt att det förmodligen är en lättare form av BDSM som människor har tagit till sig och inte en BDSM-livsstil. 

– Vi har använt en ganska bred definition av BDSM i studien och fynden är ytterligare ett uttryck för att folk är intresserade av att krydda sitt sexliv med lite handfängsel eller ögonbindel, inte att tio procent av norrmännen går på BDSM-klubbar, säger hon. 

Hade sjukdomsstämpel länge

Fram till år 2018 ansåg Världshälsoorganisationen (WHO) att BDSM var en slags psykisk sjukdom. 

– Det är synd att något så mänskligt som att leka med makt och kontroll har setts som något sjukligt. Vi måste skilja på samtycke till att bli dominerad och att berövas kontrollen när man inte har önskat det, säger Elisabeth Tverrli, psykolog med särskilt kompetens inom sexologi. 

Psykologen Elisabeth Tverrli beklagar att BDSM länge varit sjukdomsstämplat.
Foto: Privat / Dagbladet

Hon tror att sjukdomsstämpeln kommer från det kristna kulturarvet, som gav samhället en väldigt normativ syn på sexualitet. 

– Sex var till för reproduktion och allt annat än samlag för det ändamålet sågs som avvikande. 

Jan Kåre började utforska BDSM när han var i 30-årsåldern, efter att ett förhållande tagit slut. Han började dejta, prata om sina sexuella preferenser och träffade flera likasinnade.

– Det började nästan helt instinktiv med kvävning och det var en bra sak att börja med för mig och tjejen som jag dejtade då. Det tände elden och därifrån eskalerade det, förklarar han. 

”Man slår främst på rumpan”

I dag har Jan Kåre fortfarande traditionellt sex – ”vaniljsex” som han kallar det – men när han utöver BDSM är det ofta med olika typer av utrustning. Han försvinner in i sovrummet och återvänder med piska, pinne, handklovar och manschetter. 

– Handpiskan använder jag för att ge smisk, säger Jan Kåre och håller upp en svart- och rödmönstrad piska i läder. 

– Man slår främst på rumpan, för det är den delen av kroppen som tål mer än andra ställen. Fötter, rygg eller leder får aldrig träffas med ett hårt föremål. 

Jan Kåre använder ofta flera olika sorters redskap när han praktiserar BDSM.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Ett tunt svart halsband är också ett vanligt redskap för leken, en symbol för ägarskap eller tillhörighet. Som dominant kan Jan Kåre också beröva den undergivnas frihet med handfängsel eller manschetter.

– Jag älskar också shibari. Det är en repkonst, säger han och tittar upp mot tre krokar som hänger i taket, mitt mellan hörnsoffan och platt-tv:n. 

Jan Kåre: Har inget med makt att göra 

Repen kan också användas till lydnadsträning genom rollspel, säger Jan Kåre och betonar att dominans egentligen inte har något med makt att göra. Det är snarare en avtalad dynamik mellan två personer, där den dominanta representerar trygghet och den undergivna ger upp kontrollen och låter ledaren fatta besluten.

– När man tar kontroll över andra på det sättet är det viktigt med avtalade gränser. Men det gäller båda parter, den som är undergiven måste också respektera den dominantas gränser, säger Jan Kåre och tillägger:

– Många tror att kontrollen bara ligger hos den som dominerar, men i verkligheten är relationen helt jämställd. Utan den undergivnas samtycke kan den andra parten inte vara dominerande. 

Jan Kåres flickvän vill inte bli intervjuad, men tycker det är okej att han delar med sig. 

”Som dominant checkar jag alltid in min med min partner längs vägen och följer kroppsspråk och ljud”, säger Jan Kåre Undrum.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

”En bomb av känslor”

För Jan Kåre bidrar BDSM till att höja lusten och öka spänningen i sexlivet.

– I ett hälsosamt förhållande där du är trygg med din partner, kan man med BDSM fortfarande känna en liten form av rädsla även om det man sysslar med är säkert. Det här är en psykisk mekanism som ger en ström av endorfiner och lägger du till sexuell tillfredsställelse till det blir det som en bomb av känslor som utsöndras i kroppen, säger han.  

Efter en BDSM-akt med smisk, handbojor och bondage ska man avsätta tid närhet, säger Jan Kåre. 

– Det kallas för eftervård och är ett sätt att komma tillbaka till vardagen efter en stor psykisk och fysisk påfrestning. 

Som svar på frågan om varför Jan Kåre vill vara öppen med att han gillar BDSM börjar han berätta om ett tidigare jobb. I 22 år var han kriminalvårdare och träffade flera personer som satt i fängelse för ha utsatt folk för sexuellt våld och våldtäkt. 

– Det är ett stort problem i samhället och om vi ska komma vidare, bekämpa det här, kan vi inte vara rädda för att prata om vår sexualitet. Då måste några människor gå före, anser Jan Kåre. 

Psykologen: BDSM är inte våld

Psykologen Svein Øverland  anser att det är mycket viktigt att skilja på BDSM och våld. BDSM bygger på konsensus och är en planerad aktivitet, och de flesta som ägnar sig åt BDSM kommer inte att använda våld i andra situationer. 

– Sexuell sadism är å andra sidan en diagnos för en grupp människor som vill skada andra människor psykiskt och fysiskt, inte nödvändigtvis av sexuellt intresse utan för att få kontroll. 

Att utöva BDSM är inte alls samma sak som att utöva våld, påpekar psykologen Svein Øverland.
Foto: Privat / Dagbladet

”Måste ha enormt förtroende”

Psykolog Elisabeth Tverrli tror att man kan tända mer på varandra när man tillför ett nytt inslag i sitt sexliv – och att man kan komma närmare varandra. 

– BDSM kommer också kunna underlätta för bra, öppna samtal om sexuella preferenser. Det är ett stort ansvar att dominera och det kräver att man är duktig på att observera partnerns signaler längs vägen och att man har en nära känslomässig kontakt, säger hon. 

Vi ska inte vara rädda för att prata om vår sexualitet, menar Jan Kåre Undrum.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Det stämmer överens med Jan Kåres erfarenhet. 

– Man måste ha ett enormt förtroende för någon som du låter binda och slå dig. Som dominant checkar jag alltid in min med min partner längs vägen och följer kroppsspråk och ljud. Den graden av kommunikation skapar en helt unik öppenhet.  

Fotnot: Det här är en översatt och något förkortad version av en artikel som är publicerad i norska tidningen Dagbladet, skriven av reportern Nora Charlotte Lindtner.  

LÄS OCKSÅ: Svenska kvinnors drömsex: ”Den bästa älskaren jag haft” 

LÄS OCKSÅ: 8 saker som alla bör veta om analsex 

Unika inblicken i okända Stockholmsgänget NBA

Premium: Gängtatueringar • Handslag • Kassan • Territoriestrid • Snapchathån

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”