Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inifrån den religiösa friskolan: ”Evolutionen är ingen sanning”

Efter lunch har mellanstadiet det som kallas för ”Chapel” på schemat, vilket är ett av de inslag i undervisningen som räknas som konfessionell.Foto: ALEX LJUNGDAHL

1983 fick Jan Rosman besök av ett gäng marijuanaodlande husockupanter som ville möta Gud. Det slutade med en dopceremoni i havet, men blev också början på det som skulle bli Johannesskolan i Norrköping. 

Där varvas nu vanliga lektioner med schemalagda gudstjänster av lärare som uppmanas säga ”jag älskar dig” till de drygt 200 eleverna på skolan. 

– Under många år har folk med en tro förlöjligats i det svenska samhället. Man har fått lära sig att man ska hålla sig på sin kant, säger skolchefen Jan Rosman.

– I en kommunal skola blir man troligtvis påverkad att tro på att enbart evolutionsteorin är sann, säger Christian Lind som själv var en av husockupanterna, men nu är lärare på skolan.  

Expressen har besökt en av de religiösa friskolor som regeringen vill sätta stopp för, där Gud är lika närvarande som läroplanen. 

 

När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Expressen Premium

Black Friday-erbjudande: Läs Premium gratis hela vintern

Med det här erbjudandet läser du Expressen Premium gratis till den 28 februari 2021. Premium är en tillsvidareprenumeration. Efter gratisperioden betalar du 69 kr/mån. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Emma, 26, gick in på Seven eleven – försvann spårlöst

Mystiske mannen • Meddelandet på datorn • Senaste spåret

Bergströms oro: Falska vaccin som ser äkta ut

Svenske vaccinsamordnaren om riskerna: ”En mardröm”

Lyssna på Pandemin inifrån – exklusivt för dig med Premium

Hyllade serien av Magnus Falkehed och Niclas Hammarström nu som ljudbok • Lyssna på två delar här