Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nadia: Pappa hade mig i koppel – som en hund

TILLSAMMANS. Trots att Nadias och Helenas liv och historier skiljer sig åt är det mycket som enar dem, konstaterar de: de multipla personligheterna, ett immunförsvar kört i botten och avsaknaden av ett ”vanligt” liv.Foto: KAROLINA SKOGLUND

Som tonåring ville Helena vara frigjord som Lady Gaga. I stället var islamistisk friskola, föräldrar som stöttade IS och en ständig kontroll av oskulden hennes verklighet. 

I jakt på frihet lever hon nu ett tillfälligt dubbelliv och fasar för att hon snart kommer att behöva ta det livsfarliga steget: att fly hedern. 

Nadia tog samma steg för nio år, fyra namn och fjorton adresser sedan. 

Hon lever fortfarande på flykt från pappan, som ville att de skulle förbi ”rena muslimer” i ett Europa ”fyllt av syndare” när de kom hit. 

– Jag insåg att det inte fanns någon Gud. Eller Farao heller för den delen. Bara pappa, säger Nadia.  

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Psykologen: Så hanterar du en passivt aggressiv partner

Bästa strategierna för att lösa problemet • ”Ska inte hämnas”

Så bestraffas kvinnorna som har försökt fly från Nordkorea

Vittnesmålen från fånglägren • Gravida blir slagna • Sexuellt våld

Lotta Moss: ”Jag var som en maffiahustru”

Nu bryter hon tystnaden om livet med Mille Markovic