Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De misshandlades av sina män – sen svek samhället

”Folk beskriver vissa situationer som att man är ”under vattenytan”. Men det är inte bara under vattenytan man är, man är under sanden”, säger Anna som egentligen heter något annat.

Förra året polisanmäldes 8 550 fall av misshandel mot kvinnor där gärningspersonen varit en man de haft en nära relation med. 

En av dessa är Karin, vars partner körde tummarna i ögonen på henne och ”klämde till”. Under tio års tid anmälde hon honom flera gånger – helt utan konsekvenser.

Året innan flydde Anna för sitt liv – men tvingades möta förövaren öga mot öga bara dagar senare.  

Lina uppmanades av polisen att inte ens anmäla sitt ex, som våldtagit och misshandlat henne. Det skulle ”nog bara göra honom mer arg”.

– När man väl ber om hjälp men inte får den. Det är nästan ett större svek än att leva med ovissheten om man ska få stryk eller inte när man kommer hem, säger Anna. 

Expressen premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.