Greta: ”Jag har alltid varit annorlunda”

”Nu känner jag att mitt liv har fått en mening. Jag känner mig behövd.”

Premium: Från ”hemmasittare” och livshotande sjuk – till att bli en av världens mest inflytelserika aktivister, läxa upp FN:s generalsekreterare och få unga över hela jorden att skolstrejka för klimatet.

För Expressens jury är det självklart att Greta Thunberg är ”Årets kvinna 2019”. 

Här berättar hon om vägen ur ätstörningarna och mobbningen, fördelen med att ha diagnoser och namn på styrkorna och utmaningarna – och kampen för att rädda planeten.

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, säger 16-åringen som har 233 000 följare på Twitter. 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Efter 70 år – sanningen om Lisebergspedofilen

Premium: ”För varje klunk skulle vi ta av oss kläder” • Skolad i Hitlerjugend

Unika inblicken i okända Stockholmsgänget NBA

Premium: Gängtatueringar • Handslag • Kassan • Territoriestrid • Snapchathån

Familjen seglar jorden runt: ”Barnen är det minsta problemet”

Premium: Barnens andra jorden-runt-segling • Ute på havet i två år