Författaren skrev om mord – nu misstänks hon ha dödat maken

71-åriga författaren Nancy Crampton Brophy står åtalad för mordet på sin make.
Foto: DAVE KILLEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Premium: En kvinna som vill mörda sin man och komma undan med det måste vara ”organiserad, grym och väldigt smart”. 

Det har författaren Nancy Crampton Brophy, 71, skrivit i ett blogginlägg.

Nu riskerar hon att dömas till fängelse i minst 25 år – för att ha skjutit ihjäl sin make. 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Tidigt på morgonen 2 juni 2018 gör en grupp elever vid restaurangskolan Oregon Culinary Institute i Portland en fasansfull upptäckt. Framför en diskbänk i ett av skolans kök hittar de sin lärare, 63-årige Daniel Brophy, död på golvet. På kroppen syns två skotthål. 

Ett par timmar senare, när medierna börjat rapportera om att ett grovt brott inträffat på skolan, åker offrets hustru dit. 

Poliser på brottsplatsen berättar för Nancy Crampton Brophy att hennes make har hittats mördad, varpå den nu 71-åriga författaren börjar gråta.

Det berättade kriminalinspektören Anthony Merrill nyligen när han vittnade i rättssalen. 

– Vi tyckte synd om henne. 

Då var hon ännu inte misstänkt för brottet. 

Bloggade om mord

Just nu pågår den i USA mycket uppmärksammade mordrättegången där Nancy Crampton Brophy står åtalad för att ha skjutit ihjäl sin make. 

Hon förnekar brott. 

Hon hävdar att hon inte minns så mycket av morddagen på grund av chocken efter dödsbeskedet, men har sagt att hon kanske var på Starbucks och köpte kaffe när maken mördades. 

För ett antal år sedan skrev Nancy Crampton Brophy ett blogginlägg med rubriken ”How to Murder Your Husband”.
Foto: AIMEE GREEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett av skälen till att rättegången har blivit så uppmärksammad är att Nancy Crampton Brophy – ironiskt nog – ett par år innan mordet skrev ett blogginlägg med rubriken ”How to Murder Your Husband”. 

Där resonerar hon om hur en hustru kan mörda sin make utan att åka fast. Hon skriver bland annat att man måste vara ”organiserad, grym och väldigt smart”. 

”När allt kommer omkring, om mordet ska göra mig fri vill jag ju verkligen inte tillbringa någon tid i fängelset. Och låt mig säga tydligt för protokollet, jag tycker inte om jumpsuits och orange är inte min färg”. 

Minibuss fångades på film

Nancy Crampton Brophy har hela tiden hävdat att hon och maken var lyckligt gifta, vilket även ett par vittnen som försvaret kallat till rätten har bekräftat. De träffades och blev ett par i början av 90-talet i samband med att hon gick en matlagningskurs som han ledde.   

– Nancy Crampton Brophy har alltid varit fullständigt, fantastiskt, galet kär i Daniel Brophy, och det är hon fortfarande. För Nancy Brophy var han perfekt, har hennes försvarsadvokat sagt under rättegången enligt CNN.   

Det dröjde egentligen inte särskilt länge innan poliserna som ledde mordutredningen började misstänka att Nancy Crampton Brophy var inblandad. 

En av eleverna vid restaurangskolan, Kathleen Dooley, föll i gråt när hon vittnade i rättssalen.
Foto: Dave Killen / TT NYHETSBYRÅN

The New York Times rapporterar att Nancy Crampton Brophy under morddagen berättade för poliserna att hon ägde en pistol och att hon överlämnade den till dem. Hon sa att hon hade köpt den för att hon kände sig otrygg efter en skolskjutning. Det här var dock inte helt sanningsenligt.   

Samtidigt försökte andra poliser säkra övervakningsfilmer från restaurangskolan och kvarteren runtomkring. På en film från en närliggande pizzeria syntes en gammal minibuss – som liknade den minibuss som Nancy Crampton Brophy kört med till brottsplatsen – åka förbi skolan strax innan mordet. Samma minibuss syntes också på andra övervakningsfilmer. 

Åklagarna i målet menar alltså att det är Nancy Crampton Brophys minibuss som syns på filmerna och att det är hon som sitter vid ratten. 

Det här med minibussen gjorde poliserna konfunderade. 

Har köpt vapenkomponenter

Senare upptäckte de att Nancy Crampton Brophy köpt ett så kallat ”ghost gun”-kit: en samling komponenter som man kan bygga ihop för att få ett oregistrerat skjutvapen. 

Det visade sig också att författaren köpt särskilda vapendelar som, om man monterar dem på en pistol, ger ett annat avtryck på kulor och hylsor. 

Åklagarna menar att Nancy Crampton Brophy kan ha använt sin egen pistol vid mordet – med vapendelarna på – och sedan tagit av dem innan hon gav pistolen till poliserna. 

Nancy Crampton Brophy har sagt att hon införskaffade de olika vapendelarna i researchsyfte, för att kunna skriva om vapen på ett trovärdigt sätt i en kommande bok. 

– Det var för skrivandet. Inte, som ni vill få det till, för att mörda min man, sa 71-åringen i rätten nyligen. 

Åklagarna: Ville ha försäkringspengar

Motivet då?

Enligt åklagarna har mördade Nancy Crampton Brophy sin make för att få ut försäkringspengar. Efter hans död ska hon ha försökt få loss närmare 1,5 miljoner dollar. 

Bara fyra dagar efter mordet frågade Nancy Crampton Brophy en av polisutredarna om hon kunde få ett skriftligt intyg på att hon inte var misstänkt för brottet. Hon förklarade att hon behövde intyget för att få ut en del av försäkringspengarna. 

Paret en skakig ekonomi. De ska bland annat ha tagit ett större banklån en tid innan mordet. 

Nancy Crampton Brophy har på egen hand har gett ut flera böcker – i synnerhet kärleksromaner, ofta med barbröstade, muskulösa män på omslaget – men inte tjänat några stora pengar. 

Åklagarna påstår att Nancy Crampton Brophy mördade sin make för att få ut försäkringspengar.
Foto: DAVE KILLEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Kan ha erkänt mordet av misstag

För en dryg vecka sedan rapporterade bland annat New York Post att Nancy Crampton Brophy kan ha gjort bort sig rejält under tiden i häktet. Enligt åklagarna i målet ska hon av misstag ha erkänt mordet för en cellkamrat. 

I rättssalen har distriktsåklagaren Shawn Overstreet återgett konversationen mellan kvinnorna: 

– Fru Brophy höll ut sina armar som ett vingspann och sa: 'Jag var så här långt bort när skjutningen inträffade'. 

Enligt åklagaren ska hon sedan snabbt ha rättat sig själv och sagt att det hon menade var att maken sköts på nära håll. 

Minimistraffet för mord i Oregon är fängelse i 25 år. Domen väntas komma i juni. 

Rådet till Riksbanken: Fortsätt höja räntan

Premium: Börsprofilerna: Så bör man agera framåt

Familjen seglar jorden runt: ”Barnen är det minsta problemet”

Premium: Barnens andra jorden-runt-segling • Ute på havet i två år

Varningarna för brutala kändistrenden Hollywood smile

Premium: ”Du drar på dig tandvårdskostnader för resten av ditt liv”