Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnen tvingas lära sig Koranen utantill – men förstår inte ett ord

I ett hörn av ett källarutrymme sitter en liten flicka med nakna fötter och blanka ögon som inte ser ut att förstå. Munnen är vinklad neråt som en spänd båge. De kala betongväggarna är kalla. Hon är insvept i en vit chador, ett tygskynke som täcker hennes huvud och kropp. Över pannan står det broderat med gröna bokstäver: ”Allah akbar”, arabiska för Allah är störst.Foto: Magda Gad
När det är rast går rektorn ut på flickornas gård. Han står mitt bland dem i svart turban, smala läppar, grått skägg och lägger som en fader sina händer på deras huvuden. De yngsta når upp till hans midja. Det traditionella pashtunska klädestyget ligger draperat över hans axlar. Kandahar är en av de mest traditionella provinserna i Afghanistan och tillhör pashtunbältet. Förut var det talibanernas huvudstad.Foto: Magda Gad
Boken läses på originalspråket arabiska, som barnen inte kan.Foto: Magda Gad
Flickor och pojkar har inte bara separerade undervisningslokaler utan även olika lärare och olika utomhusplatser.Foto: Magda Gad

KANDAHAR. De afghanska barnen gungar fram och tillbaka och läser högt ur Koranen. De lär sig rabbla den utantill på arabiska, men vet inte vad de säger eftersom de inte kan arabiska och inte heller får det förklarat för sig.

Även flickor får lära sig att rabbla texterna, men sitter i en separat byggnad.

– Vår religion islam säger att flickor och pojkar ska studera åtskilda och inte sitta tillsammans. Det är även vår tradition och kultur, säger rektorn.

Rakima och Jamila, båda tolv år gamla, kan Koranen flytande – men förstår inte vad de läser.

Expressen premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 69 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt online.

Genom att klicka på “Starta premium - 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.