Barnligans våld i villakvarteret: 16-åring skjuter man i huvudet

Platsen för mordförsöket: Ett villakvarter i Upplands Väsby, norr om Stockholm.
Foto: Polisens förundersökning

Premium: Barnen samlas runt den ensamma killen i ett villakvarter i Upplands Väsby.

En ung man höjer armen och avlossar pistolen i huvudet på sitt offer.

Han överlever mirakulöst men förlorar talförmågan.

När polisen lyfter på locket avslöjas barnligans mörka hemligheter.

Den 16-åriga skytten har nu dömts men får 13,5 års ungdomsrabatt.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Upplands Väsby norr om Stockholm: En av alla tågstationer runt huvudstaden men också en ort där grova våldsbrott blivit en del av barnens liv redan i början av tonåren. Skolan hade varnat för att barnen drogs till ortens mittpunkt Sigma centrum och hängde runt där men inget hände.

Ungdomsgäng hade formerats under ett tag och i juni small det efter ett bråk på en restaurang. En ung man kom dit maskerad med balaklava och började skjuta. Skotten träffade en ung rival i benen.

Dimitris, en eldsjäl med bakgrund som kriminell men som nu bytt sida och startat kvällsvandrarinitiativet ”Team Storebror”, åker till Upplands Väsby efter att han hört om skjutningen.

Han träffar direkt på Sigmagänget och efteråt twittrar han:

”Åkte en sväng till Sigma pga att en grabb blev skjuten där för några dagar sen, ville se om det hängde barn i området som enligt mig riskerar att dras in i gängkriminalitet. Och mycket riktigt så hittade jag 8-9st kids i åldrarna 12-14 (MAX).”

Dimitris fortsätter i Twittertråden: 

”Så hur vet jag att dessa ungarna riskerar att dras in gängkriminalitet?

Först o främst så ser jag mig i själv i dom. Deras kläder, deras kroppshållning och deras sätt hur dom närmade sig mig när jag ropade på dom. Orädda och nyfikna, unga alfahannar/pitbullvalpar.”

Han konstaterar också att polisen och socialtjänsten inte kommer att nå grabbarna – och det kommer bli värre. Han får rätt. Sommaren fortsätter och socialtjänsten ingriper mot barnen först efter två nya skjutningar.

Konflikten i Upplands Väsby handlade om narkotikahandeln och det unga Sigmagänget utmanades av en annan gruppering.

När utmanarna under sommaren stal två mobiltelefoner som använts i narkotikahandeln trissades konflikten upp. Sigmagänget krävde att få tillbaka drogmobilerna och en ung man från utmanargrupperingen gick med på att lämna tillbaka dem i ett villakvarter bakom Sigma i början av juli.

Han möts upp av två pojkar i Sigmagänget som är 13 respektive 15 år gamla.

När de träffas kommer två äldre gängmedlemmar till platsen. En av dem är 16 år gammal och det är han som tidigare har skött drogmobilerna.

Han går fram till rivalen, en man i 20-årsåldern, höjer sitt vapen och skjuter honom i huvudet vid ögat.

Polisen som följer med den skjutne mannen till Karolinska sjukhuset sammanfattar senare:

”Sjukvården uppgav för mig och min kollega att målsägande var allvarligt skadad men inte lika illa när de nu hade röntgat honom som de först trodde. Det vill säga att de sett andra personer som varit skjutna i huvudet där man valt att inte gå på operation, för att det inte är någon idé.”

Pojkarna och skytten konfronterar offret, som sedan sätter sig på knä.

Polisens misstankar riktas mot Sigmagänget men bevisen räcker först inte för gripanden och under tiden inträffar nästa skjutning.

Sex dagar efter mordförsöket blir den rivaliserande grupperingen beskjuten när de sitter på en pizzeria i Upplands Väsby men den gången klarar sig alla oskadda.

När polisen slår till mot barnligan i augusti hittas flera vapen som även kopplas till tre andra skjutningarna mot rivalerna. I närheten av brottsplatsen där en man skadades svårt hittas också en brandplats med en skyddsväst som har DNA-spår från den misstänkte skytten.

En övervakningskamera som sitter på en villa i området blir nyckeln till att klara upp mordförsöket.

Bilderna visar hur offret först träffar de två pojkarna och hur skytten höjer sitt vapen. Polisen kan lägga pussel och till slut identifiera de viktigaste personerna i händelseförloppet på de suddiga bilderna.

Den misstänkte skytten och en man som pekas ut som hans medhjälpare häktades för mordförsöket i juli. Medhjälparen anklagades också för att ha skjutit på restaurangen i juni och för att ha haft gängets vapengömma.

Den misstänkte skytten efter gripandet och hans medhjälpare med automatvapen och fyra pistoler.

Polisutredningen ger en bild av hur den utpekade skytten och hans medhjälpare rekryterat de yngre till sin liga i Upplands Väsby och när polisen lyfter på locket avslöjas också flera skrämmande detaljer om ligan.

Barn har dragits in i en organiserad narkotikahandel.

Chattar avslöjar hur de jagat sina rivaler.

På en bild poserar en ung man med fyra pistoler – en i var hand och två i fickorna. Det finns också bilder när de står med automatvapen. Flera bilder har fått emojis och tros ha skickats runt i sociala medier.

Bilder som hittades hos barnligan.
Foto: Polisens förundersökning

Pojkarna som mötte upp offret i juli blir tvångsomhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU, i slutet av september.

I LVU-domen som handlar om en av pojkarna – 13-åringen –konstateras att hans ”skola under lång tid haft oro för att han ska hamna i tråkigheter” men också att socialtjänsten i Upplands Väsby bedömt att ”de uppgifter som framkommer avseende detta inte är tillräckligt konkreta eller utredda för att läggas till grund för ett vårdbehov”.

Skytten, som var 16 år när han höjde sitt vapen i juli förra året, har nu mot sitt nekande dömts för mordförsöket. Enligt tingsrätten handlade det om ett planerat brott där han bland annat tagit med sig bensin för att bränna upp bevis efteråt.

Attunda tingsrätt konstaterar att brottet har ”karaktär av en avrättning” och att offret ”har tillfogats livshotande skador och av allt att döma bestående men som för återstoden av hans liv svårt nedsätter hans livskvalitet”.

”Han har gjort allt som krävs för att NN (brottsoffret) skulle dö av skottet mot huvudet. Att gärningen inte fullbordades berodde enbart på tillfälliga omständigheter.”

Därför skulle en vuxen person straffats med 18 års fängelse för mordförsöket i Upplands Väsby.

Men eftersom skytten var 16 år gammal när han begick brottet kan han, enligt tingsrätten bara dömas till 4,5 års fängelse efter ett avdrag på 13,5 år enligt reglerna om straffrabatt.

Straffet mildras ytterligare av att tingsrätten väljer att döma skytten till sluten ungdomsvård – och eftersom det till skillnad från ett fängelsestraff inte går att bli villkorligt frigiven i slutet av den vården sänks frihetsberövandet till två år och tio månader i sluten ungdomsvård.

Hans medhjälpare får sju års fängelse för skjutningen vid restaurangen, medhjälp vid mordförsöket och grovt vapenbrott. Han var 18 år vid brotten och får därför också en kraftig ungdomsrabatt med de gamla reglerna som gällde förra sommaren.

Skyttens skyddsväst hittades vid en brandplats.
Foto: Polisens förundersökning

Den dömde skytten ska vara kvar i häkte i väntan på en eventuell rättegång i hovrätten. Han har nu suttit häktad i närmare nio månader.

Förra året kom nya regler för häktning av ungdomar under 18 år med en gräns på tre månaders häktning som kritiserades och varningar höjdes för att grovt kriminella ungdomar skulle släppas ut innan polisutredningar om avancerad brottslighet skulle vara klara.

I fallet med den 16-årige skytten i Upplands Väsby tycker tingsrätten att det ändå är motiverat med fortsatt häktning efter avslutad rättegång.

”Det är uppenbart att betryggande övervakning inte kan anordnas på annat sätt än genom häktning. Den mycket grova och farliga brottslighet som han döms för medför att det föreligger synnerliga skäl för att han ska vara kvar i häkte till dess att domen vinner laga kraft mot honom i ansvarsfrågan”, skriver Attunda tingsrätt i domen.

De var nära att dö på Ålands hav – så blev livet sedan

Premium: Lou Åberg bryter tystnaden: ”Dagarna på havet formade mitt liv”

Sarah Sjöström köpte villa på Lidingö för 22,5 miljoner kronor

Premium: Sjöströms pengaregn och framtidsplaner • ”Sveriges främsta genom tiderna”

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”