Västkustens bästa pärlor: 12 ställen som du inte vill missa

Bohuslän upphör aldrig att överraska.
Foto: SHUTTERSTOCK

Bohuslän är sten och berg, lummiga skogar och glittrande hav, mjuk len sand och underbara solnedgångar i Västerhavet. Vattnet är salt och friskt och man fiskar krabbor från klippor och bryggor.

Bland allt vackert och sevärt har vi plockat ut 12 smultronställen som du inte vill missa på en roadtrip längs Västkusten.

Smögen är ett av Sveriges mest besökta turistmål.
Foto: DASKLEINEATELIER/ADOBE STOCK

1. Smögen

Smögen med "Smögenbryggan" är ett av Sveriges mest besökta turistmål. Här blandas krogar och kaféer med butiker och gallerier. Smögen har varit en klassisk badort sedan början av 1900-talet.

I dåtidens skrifter stod att läsa: "Smögen är synnerligen lämpligt för dem som genom några veckors friluftsvistelse vid hav och klippor ämna rekreera sig efter vinterns intellektuella ansträngningar". I Smögen är fisketraditionen stark och Smögens Fiskauktion har funnits sedan år 1919. Handla med dig färsk fisk och skaldjur och sätt dig på någon av serveringarna och njut.

Hitta hit: Med bil, ta av från E6 vid Gläborg, strax norr om Munkedal. Följ skyltar mot Smögen. Från Gläborg är det cirka 30 kilometer till Smögen.

Bo bra: Smögens Hafvsbad. 

Mer info: smogenshafvsbad.se, sotenas.se, svenskafiskauktioner.se

Magiska Marstrand är Västkustens seglarmetropol.
Foto: LARS JOHANSSON/STOCK.ADOBE.COM

2. Marstrand

Marstrand med Carlstens fästning är känt för att historiens kanske förste transvestit, Lars Molin, eller Lasse-Maja som han kallades, satt fängslad där i 25 år för de stöldturnéer han gjorde iklädd kvinnokläder. 

I dag är Marstrand Västkustens seglarmetropol, och bakverken är oförglömliga på Bergs konditori. Under 1800-talet blev Marstrand en av Sveriges tidigaste och populäraste badorter där man förstod att utnyttja den ozonrika havsluften och de salta baden. 

I dag för Marstrands Havshotell badtraditionen vidare med ett modernt spa. Marstrand är en favorit för de som älskar party, hålligång och flärd på snygga krogar, och segling.

Hitta hit: Med bil, från E6 ta avfart 86 och följ väg 168 mot Marstrand. Fortsätt hela vägen in i Marstrands samhälle. När vägen tar slut vid färjeläget tar man färjan över till Marstrandsön.

Bo bra: Marstrands Havshotell. 

Mer info: marstrand.se

Kosteröarna är en av Sveriges solsäkraste platser.
Foto: GÖRAN ASSNER

3. Kosteröarna

Ta färjan från Strömstad till Kosteröarna, en av Sveriges solsäkraste platser. Större delen av Nord- och Sydkosteröarna är naturreservat och det omgivande vattnet tillhör sedan år 2009 Kosterhavets nationalpark, Sveriges enda marina nationalpark. 

Här kan man strosa runt, bada från klippor eller mjuka sandstränder och besöka Naturum Kosterhavet vid Ekenäs brygga. Kosteröarna är också Sveriges västligaste bebodda plats. Sydkoster har mest bebyggelse, träd och grön natur. 

Nordkoster är kargare med klippor och fina vandringsleder. Man tar sig fram till fots och på cykel.

Hitta hit: Färja med Koster Marin från Strömstad, cirka 45 minuter.

Bo bra: Pensionat Ekenäs Koster

Mer info: pekoster.com, kosteroarna.com, kostermarin.se 

Skulptur i Pilane är en fascinerande skulpturpark.
Foto: Johan Dahlqvist

4. Skulptur i Pilane på Tjörn

Inte långt från Skärhamn på Tjörn ligger fascinerande Skulptur i Pilane. Skulpturparken, som visar olika verk av ledande konstnärer från världens alla hörn, blev 2016 utsedd till en av Europas tio bästa skulpturparker av brittiska tidningen The Guardian.

Pilane är ett spännande område på flera sätt. För 12 000 år sedan låg isen i ett cirka en kilometer tjockt täcke över området. I dag har arkeologiska utgrävningar visat att Pilanes gravfält är ett kulturlandskap med spår från stenåldern. Men även att det inte enbart var en boplats och en gravplats utan framför allt en mötesplats för människor och kulturer.

Hitta hit: Med bil från Göteborg, ta E6 norrut. Ta av vid Stenungsund och håll mot Tjörn. Efter Tjörnbron, ta vänster vid trafikljusen och följ väg 169 i riktning mot Skärhamn. I höjd med Wallhamn, ta höger mot Kållekärr och Kyrkesund. Passera Kållekärr och följ därefter brunvita sevärdhetsskyltar ”Pilane gravfält” i riktning mot Kyrkesund.

Bo bra: Salt & Sill, Klädesholmen.

Mer info: saltosill.se, pilane.org

Knaggrocka i ett av Havets Hus alla akvarier.
Foto: Roger Jansson

5. Havets hus i Lysekil

I Havets Hus i Lysekil omges man av 40 akvarier, från riktigt stora till lite mindre – det minsta är faktiskt bara på 70 liter. 

Alla akvarier förses hela tiden med kallt, färskt havsvatten från 32 meters djup i Gullmarsfjorden utanför. Fjorden är hela 118,5 meter som djupast. Känn på sjöstjärnor, krabbor och eremitkräftor i klappakvariet. Se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet eller sätt dig ner en stund i samlingssalen Blågyltan och fängslas av det marina livet i cylinderakvariet. Eller fascineras av livet i tunnelakvariet med 140 000 liter vatten.

Hitta hit: Med bil, från E6 norr når man Lysekil via väg 162. Från E6 söder, efter Uddevallabron tar man av vid trafikmotet Torp och väljer väg 161. Sedan bilfärja (kostnadsfri) över Gullmarsfjorden mot Lysekil.

Bo bra: Gullmarsstrand, Fiskebäckskil, Strandflickornas hotell & konferens, Lysekil.

Mer info: gullmarsstrand.se, strandflickorna.com, havetshus.se 

Mumsiga kanelbullar hittas i Kungshamn.
Foto: Johan Dahlqvist

6. Kungshamn

På fastlandet före Smögen ligger Kungshamn, centralort i Sotenäs kommun. I Kungshamn finns bland annat kommunhus, vårdcentral, Systembolag och sedan 1954 tillverkas Kalles kaviar hos Abbas Seafood AB.

Hamnbageriet är en mysig plats som drivs av makarna Teres och Fredrik Johansson. Bageriet är varmt och välkomnande och produkterna närproducerade. Man har flera spännande bröd, exempelvis levainbrödet Ocean, bakat på vildjäst, vete och havssalt eller favoriten Ymer, bakat med rågsurdeg. Och så härliga kanelbullar och tårtor.

Hitta hit: Med bil, ta av från E6 vid Gläborg strax norr om Munkedal. Följ skyltar mot Smögen. Från Gläborg är det cirka 30 kilometer till Kungshamn.

Bo bra: Hotell Kungshamn, Smögens Hafvsbad.

Mer info: hotellkungshamn.se, smogenshafvsbad.se, hamnbageriet.se, kungshamn.nu

På Tanumshede finns världsarvet ristat i sten.
Foto: Johan Dahlqvist

7. Världsarvet i Tanum

I Tanum i norra Bohuslän ligger Vitlycke museum och de världsberömda hällristningarna. Under bronsåldern för ungefär 3 700 år sedan låg vattenlinjen från havet i höjd med Tanumshede. 

Det var också då våra förfäder ristade målningar på de svagt sluttande granithällarna vid vattnet. Här finns över 500 platser och tiotusentals bilder utspridda över landskapet. De är så unika att de är upptagna på Unescos världsarvslista. Det finns ett 20-tal olika motiv och figurer, exempelvis skepp, slädar, människor, träd, vapen och fotsulor.

Hitta hit: Från E6, ta av väg 105 mot Tanumshede. Följ skyltning från Tanums kyrka.

Bo bra: Tanumstrand och Grebbestad.

Mer info: tanumstrand.se, vitlyckemuseum.se, vastsverige.com/tanum

LÄS MER: Sveriges 15 världsarv – spännande platser få vet om 


Besök Ingrid Bergmans och Camilla Läckbergs Fjällbacka.
Foto: SHUTTERSTOCK

8. Fjällbacka

Mitt i Fjällbacka ligger det 74 meter höga Vetteberget med en magnifik utsikt. Genom berget går Kungsklyftan, tidigare kallad Ramneklovan och där flera scener ur Tage Danielssons film “Ronja Rövardotter" spelades in. 

Den Oscarsvinnande skådespelerskan Ingrid Bergman tyckte mycket om Fjällbacka. Hon hade ett sommarställe på Dannholmen väster om samhället tillsammans med sin man, teaterförläggaren Lars Schmidt. Efter hennes död 1982 spreds hennes aska i havet kring ön. I hamnen finns en staty av henne på Ingrid Bergmans Torg. 

Deckardrottningen Camilla Läckberg är uppväxt här, och flera av hennes deckare utspelar sig i och runt Fjällbacka, till exempel “Stenhuggaren", “Fyrvaktaren" och “Änglamakerskan”.

Hitta hit: Med bil på E6, ta av mot Fjällbacka väg 163. När man kommer till Fjällbacka svänger man ner mot centrum och hamnen.

Bo bra: Bryggan Fjällbacka.

Mer info: brygganfjallbacka.se, fjallbacka.com

LÄS MER: 12 ljuvliga öar på vackra Västkusten

Njut av förföriska dofter på Gullholmen.
Foto: Johan Dahlqvist

9. Gullholmen

Mysiga och härliga Gullholmen med Hermanö är så nära ett smultronställe i Bohuslän man kan komma. Ön ligger i Orust kommun, längst ut i kustbandet utan bilförbindelse och är ett av Bohusläns allra äldsta och pittoreska fiskelägen. 

På den lilla ön Gullholmen har det bott människor sedan 1200-talet. Här står husen tätt, tätt, tätt, och man kan lätt se skillnad på de små enkla fiskarstugorna och de mer pampiga kaptenshusen från öns storhetstid under sillperioderna på 1700- och 1800-talen. I dag bor här runt 100 åretruntboende, och ön har affär, kyrka, bibliotek och biograf.

Gästhamnen är mer än välfylld under sommarmånaderna. Doften från glasskiosken i hamnen skvallrar om goda glassrån, och kön ringlar lång.

Hitta hit: Med bil från Göteborg, ta E6 norrut mot Oslo. Avfart mot ”Stenungsund, Tjörn, Orust”, över Tjörnbroarna in på Orust och vidare tills man kommer till Varekil. Ta vänster mot ”Ellös, Mollösund”, kör förbi Tegneby kyrka nerför en brant och lång backe, ta vänster mot ”Hälleviksstrand, Stocken” och följ därefter skyltarna mot Gullholmen fram till färjeläget i Tuvesvik. Sista biten till Gullholmen åker man färja.

Bo bra: Gullholmsbaden.

Mer info: gullholmen.se

LÄS MER: 16 bästa öarna i Stockholms skärgård

På Grundsund kan du köpa fisk och skaldjur.
Foto: LARS JOHANSSON / ADOBE STOCK

10. Grundsund, Skaftö 

Mysiga Grundsund på Skaftö i Lysekils kommun var tidigare beroende av yrkesfisket. I dag finns få yrkesfiskare kvar men vissa dagar kan man köpa fisk, räkor och krabbor från båtarna.

Längs Grundsundskanalen, som byggds mellan år 1914 och 1918, ligger pittoreska sjöbodar och bryggor från olika epoker. Tv-serien “Saltön" är till 90 procent inspelad på Skaftö och då främst i Grundsund. Många platser i Grundsund känns igen. Restaurangen Pelles Rökeri var exempelvis inspelningsplats för scenerna till seriens restaurang Lilla Hunden. 

Men Grundsund var känt tidigare än så. Regn- och funktionsplaggstillverkaren Didriksons grundades i Grundsund 1913 av Julius och Hanna Didrikson för att tillverka arbetskläder åt alla fiskare i området. I dag kan man fynda Didriksons kläder hos Hannas i hamnen.

Hitta hit: Med bil, från E6 sväng mot Lysekil på väg 161. Fortsätt fram till skylt Fiskebäckskil vänster. Fortsätt fram till Fiskebäckskil, men sväng inte in utan åk förbi fram till skylt Grundsund höger.

Bo bra: Gullmarsstrand, Fiskebäckskil.

Mer info: gullmarsstrand.se, grundsund.nu, skafto.com

LÄS MER: Sveriges 14 bästa campingplatser 2018

Hållö är en av Västkustens mest speciella öar.
Foto: Smogenkusten.se

11. Marmorbassängen på Hållö

Hållö, en kort båtresa från Smögen eller Kungshamn, är en av Västkustens mest speciella öar med stora mjuka rundslipade klippor och fantastiskt klart havsvatten. Marmorbassängen på öns västra sida är den mest välkända med sitt klara turkos blåa vatten. 

Naturreservatet Hållö har dessutom Bohusläns äldsta bevarade fyrtorn från 1842. Här står fyren stolt på de slipade granithällarna. Vandrarhemmet Utpost Hållö i huset bredvid fyren är en upplevelse att bo i. 

På ön kan man njuta av naturen, de fina baden och det finns även ett ornitologhus, kapell, naturrum och kafé. Båtar går på turlista under sommaren från.

Hitta hit: Med bil, ta av från E6 vid Gläborg strax norr om Munkedal. Följ skyltar mot Smögen. Från Gläborg är det cirka 30 kilometer till Smögen och Kungshamn. Därefter färja med Hållöexpressen, cirka 15 minuter till Hållö.

Bo bra: Utpost Hållö. 

Mer info: utposthallo.se, hallosmogen.se, halloexpressen.se

LÄS MER: Sveriges 8 roligaste vattenland i sommar

Nordens Ark är en djurpark på djurens villkor.
Foto: Claes Andrén

12. Nordens Ark

Nordens Ark är en park med utrotningshotade djurarter från länder med liknande klimat som vårt. Den unika djurparken är en park på djurens villkor i en storslagen skärgårdsmiljö vid Åbyfjorden. 

Parken är öppen varje dag hela året och är en underbar naturupplevelse. Här kan man se ett 80-tal djurarter som amurtiger, snöleopard, varg, pallaskatt och mindre panda. Barnens favoritdjurpark är lika trevlig att besöka oavsett ålder. Här finns också klappvänliga djur som fjällko, gutefår och gotlandskanin. Vid Nordens Ark finns även en ekopark med fina vandringsmöjligheter.

Hitta hit: Med bil från E6, välj Smögen länsväg 162 cirka 10 kilometer norr om Munkedal. Ta vänster efter cirka fyra kilometer, avfart mot Vann. Vann ligger 23 kilometer nordost om Lysekil.

Bo bra: Smögens Hafvsbad, Vann Spa Hotell.

Mer info: smogenshafvsbad.se, vann.se, nordensark.se

LÄS MER: 15 svenska platser du måste se innan du dör