Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varför försvinner inte min underlivsklåda?

Gunilla Hasselgren, distriktsläkare, svarar på frågor om hälsa och medicin – varje onsdag i Expressen. Foto: TOMMY PEDERSEN

Hur kommer man till rätta med klåda i underlivet som vägrar ge med sig? 

Doktor Gunilla Hasselgren ger svar. 

Vill du också ha svar på en fråga? Mejla experterna@expressen.se 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Hej Gunilla! Jag är en kvinna på 60 år. Sedan klimakteriet har jag haft problem med återkommande svampinfektioner i underlivet. Nu tycker jag att medicinerna inte hjälper längre. Det kliar för jämnan och är smärtsamt vid samlag. Jag tycker att jag är noggrann med hygien och så, men vad jag än gör så blommar det upp igen. Vad kan jag göra för att undvika att drabbas av detta gång på gång? 

Det kan vara svårt att bli av med klåda i underlivet. Foto: Colourbox

GUNILLA SVARAR: Jag undrar om det verkligen är svampinfektioner det handlar om. De är vanligare hos yngre kvinnor, och kan ibland vara jobbiga på så sätt att de lätt återkommer. Klåda är ett typiskt tecken, liksom vita gryniga ibland rikliga flytningar. En vanligare orsak till klåda i klimakteriet är östrogenbrist och att slemhinnorna inte längre är lika och tjocka och livaktiga. Mot den klådan hjälper inte medel mot svamp, snarare blir de en orsak till förvärring av besvären och leder till ytterligare irritation. Alla bör vara mer omsorgsfulla med hur man tar hand om sitt underliv, oavsett i vilken fas i livet man befinner sig. En del tror att det är skonsamt att bara använda vatten i när man tvättar sig, men vatten torkar tvärtom ut den känsliga huden och de närliggande slemhinnorna. Inte heller intimtvål är särskilt snällt eller bra, av samma anledning. Vi rekommenderar alltid tvätt som är oljebaserad, då den gör rent samtidigt som den lämnar kvar en lite tunn och len hinna som skyddar mot sprickor, torka och klåda. Om man är på resande fot kan intim- eller babyservetter vara ett alternativ. Förutom ett lenare sätt att tvätt underlivet på kan man göra något åt det tunna och sköra slemhinnorna genom att använda lokalt verkande östrogen. Det kan i princip alla kvinnor använda, och finns att köpa receptfritt i form av kräm som kan föras upp i slidan och/eller smörjas runt ytterdelarna. Det finns även små piller som ligger och smälter sakta i slidan och som kan läggas in ett par kvällar i veckan. Om man har problem med sköra slemhinnor, alla kvinnor får inte det, och använder östrogenet kontinuerligt kan man få det på recept. Vill man av någon anledning inte använda hormoner, finns det andra alternativ för slemhinnorna. De kan inte fås på recept. Fråga på apoteket så visar de vad som finns. Om klådan trots allt är ett problem, kan man alltid pröva att smörja hydrokortisonsalva, som dämpar inflammationen, i området. Ibland kan man komma in i jobbiga klådcirklar, med skör, tunn hud och slemhinna. Då bör du kontakta vårdcentralen eller en gynekolog för en bedömning. Starkare kortisonsalva kan exempelvis komma att vara nödvändigt i perioder. 

Så slipper du klåda i underlivet

Tvätta inte med tvål

Har du fått svamp kan du använda olja när du tvättar underlivet, stryk på olja och torka av den innan du duschar. Då torkar inte slemhinnorna ut lika lätt och irritationen i slemhinnorna minskar.

Det räcker att tvätta underlivet en gång om dagen med ljummet vatten, oavsett om du har svamp eller inte. Undvik två, eftersom det torkar ut underlivet.

 

Byt P-metod

Det finns vissa belägg för att p-piller kan öka risken för svamp. Om du får upprepade svampinfektioner kan du kontakta din gynekolog eller barnmorska för rådgivning om att byta preventivmedel. Även kondom kan ge klåda i underlivet, även om det inte är en orsak till att en svampinfektion blossar upp.

 

Läkemedel

Om du fått en svampinfektion kan du köpa receptfria läkemedel som lindrar symtomen. De gör också att infektionen läker ut snabbare. Om du har svampinfektioner ofta är det bra att variera mellan salvor och tabletter. Salvor kan rubba den naturliga balansen i underlivet, så komplettera gärna med mjukgörande kräm.

 

Stressa ner

Stress, exempelvis hög fysisk påfrestning, är en orsak till svamp i underlivet. Man hör ibland att man kan få svamp av att träna och svettas mycket. Men man får inte en svampinfektion av svetten, utan av stressen som kan uppstå när man tränar hårt.

 

Byt tvättmedel

En del är överkänsliga mot vissa tvättmedel vilket kan ge klåda i underlivet, även om det inte handlar om en svampinfektion. Testa att byta tvättmedel, om du misstänker att det är det som orsakar besvär.

 

Raka försiktigt

Rakning kan skada hårsäckarna så att man får hårsäcksinflammationer vilket kan orsaka klåda. Var försiktig vid intimrakning, undvik att torraka och använd rakkräm. Tänk på att en del är känsliga mot vissa rakkrämer, som också kan göra att man får klåda.

 

Sök läkare

Om du har återkommande svampinfektioner eller ofta har klåda är rådet att söka sig till en gynekolog för att reda ut om det finns någon annan bakomliggande orsak. Flera könsjukdomar, som gonorré, klamydia och herpes, kan ge klåda. Slemhinnorna kan bli känsliga i klimakteriet, vilket också kan orsaka till besvär.