Så kan din hörsel och syn skadas av viruset

Corona påverkar inte bara sinnen som lukt och smak. Även synen och hörseln kan påverkas – och symtomen kan bli långvariga.
Foto: Shutterstock

Premium: Att covid-19 kan trolla bort både lukt och smak vet de flesta vid det här laget.

Men visste du att även andra sinnen, som syn och hörsel, kan påverkas negativt av viruset?

– De kan dessutom stanna kvar långt efter att personen återhämtat sig från själva infektionen, säger Zahra Jafari, audionom och kognitiv neurovetenskap vid University of Lethbridge i Alberta.

Här är symtomen du ska vara uppmärksam på.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Röda ögon och ett ringande ljud i öronen, ljuskänslighet och problem med hörseln. 

Även om det först och främst är lukt- och smakbortfall det talats om när det gäller hur våra sinnen påverkas av covid-19 så visar forskning att även syn och hörsel kan påverkas av viruset. Över 10 procent av alla som drabbats av corona har, enligt nyligen publicerad data, fått någon form av ögon- eller öronsymtom.

– Allt eftersom kunskapen ökar så ser vi att det finns fler neurologiska konsekvenser av den här infektionen än vi först trodde, säger Lee Gehrke, molekylärbiolog vid Massachusetts Institute of Technology till den vetenskapliga tidskriften Scientific American.

En av de första som försökte varna världen för covid-19 var just en ögonläkare, Li Wenliang från Wuhan. 

– Han smittades troligen av viruset via en asymtomatisk glaukompatient, säger Bhupendra Patel vid University of Utahs John A. Moran Eye Center.  

Li Wenliang, ögonläkare från Wuhan, var en av de första som försökte varna världen för covid-19. Han avled senare av sjukdomen.
Foto: YFC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Li Wenliang dog av sjukdomen tidigt 2020, men hans fall var inte det första varningstecknet på att ögonen kan spela en viktig roll vad gäller spridningen av corona. Redan i början av pandemin fanns det rapporter om röda ögon som ett vanligt symptom.

Så tidigt som under SARS-utbrottet 2003 upptäckte även forskare i Singapore det virus som orsakar sjukdomen i patienters tårar.

– Men i och med att corona orsakar allvarliga andningsproblem och även andra symtom, och eftersom de flesta ögonläkare stängde sina kontor snabbt när viruset slog till, missade man det här ögonen till en början, säger Bhupendra Patel.

De vanligaste ögonsymtomen

Det vanligaste ögonsymtomet är bakteriell konjunktivit, eller inflammation i slemhinnan. Det tillståndet drabbade nästan 89 procent av personerna med ögonsymtom, rapporterade forskare i Iran i en metaanalys från 2021 som inkluderade 8 219 covidpatienter i 38 olika studier.

Andra ögonsymtom är torra, röda eller kliande ögon, suddig syn, ljuskänslighet och en känsla av att man har en främmande partikel i ögat. 

Bhupendra Patel misstänker att så många som en tredjedel av alla personer med covid-19 har någon typ av ögonproblem – även om det bara är röda ögon som kanske inte stör dem. Vissa ögonproblem behöver inte heller vara synliga. 

Förutom röda och torra ögon så är även kliande ögon vara ett symtom att vara uppmärksam på då det kan vara covid-19.
Foto: Shutterstock

Studier visar att viruset kan komma in i kroppen genom ögonen, antingen genom att man kliar sig i ögonen men också via direkt överföring av tårar eller andningsdroppar som råkar landa på ögat. När droppar innehållande coronaviruset droppades i ögonen på rhesusmakaker i en djurstudie 2020 blev djuren sjuka. 

– En studie med apor bevisar inte om eller hur ofta människor blir infekterade genom ögonen, men viruset verkar kunna replikera i ögonvävnad och sedan ta sig in i näsgångarna, säger Shahzad Mian, en ögonläkare vid University of Michigan.

Han fortsätter:

– Så om du, med tanke på den tid vi lever i just nu, drabbas bakteriell konjunktivit så kan det vara bra att kolla så att du inte har corona också.

Coronaviruset kan påverka hörselsystemet samt barriären mellan blodomloppet och innerörat.
Foto: Shutterstock
En person som varit sjuk i corona kan utsöndra viruset genom sina tårar långt efter sitt tillfrisknande.
Foto: Shutterstock

Ögonsymtom kan visa sig både tidigt eller sent sjukdomsskedet, tillägger Shahzad Mian. Han och hans kolleger rapporterade okulära tecken och symtom hos nästan 10 procent av 400 patienter på sjukhus i Michigan i mars och april 2020.

En person som har corona kan utsöndra viruset genom sina tårar, ibland långt efter att de har återhämtat sig från sjukdomen. En tidig covidpatient var en 65-årig kvinna som reste från Wuhan till Italien i januari 2020 och som snart lades in på ett sjukhus med hosta, halsont och bakteriell konjunktivit i båda ögonen. Även om hennes ögon var bättre efter 20 dagar så upptäckte forskare viralt RNA i ögonprover dag 27. I regionen Lombardiet i Italien fann forskare SARS-CoV-2 på ögonytan hos 52 av 91 patienter som lades in på sjukhus med covid våren 2020, ibland även när näsprovet var negativt.

Yrsel, svindel och tinnitus vid corona

Enligt Zahra Jafari, audionom och kognitiv neurovetenskap vid University of Lethbridge i Alberta, kan även hörsel- och balansförändringar vara tecken på en covidinfektion.

I en metaanalys från 2021 fann hon och hennes kolleger yrsel eller svindel hos 12 procent av covidpatienterna, tinnitus hos 4,5 procent och hörselnedsättning hos 3 procent. En hypotes om hur corona kan påverka öronen är, enligt henne, att en inflammation orsakad av viruset direkt kan påverka hörselsystemet. Viruset kan också påverka barriären mellan blodomloppet och innerörat.

Över 10 procent av alla som drabbats av covid-19 har även fått någon form av ögon- eller öronsymtom.
Foto: Shutterstock

– Att få det bekräftat att det verkligen är på det sättet har dock varit svårt i och med att innerörat är så problematiskt att studera, säger Lee Gehrke.

För att undersöka vad som händer i öronen på människor med covid-19, slog Lee Gehrke sig sammanmed forskare vid flera andra laboratorier för att odla mänskliga öronvävnader med hjälp av stamceller. Med hjälp av dessa vävnader kunde teamet sedan visa att två typer av celler i innerörat har generna som krävs för att tillverka proteiner - inklusive ACE-2-receptorer - som gör att coronaviruset kan komma in i cellerna.

Symtomen kan bli långvariga

Hårceller, som är viktiga för både hörsel och balans, kan också infekteras av viruset. Det rapporterade forskare i den vetenskaplig tidskrift Nature i oktober. Teamet kunde bekräfta att en virusinfektion i innerörat är möjlig efter att ha studerat mänsklig vävnad som tagits bort vid operationer för andra sjukdomar. 

– Fynden tyder starkt på att covidpatienter kan ha hörselnedsättning på grund av en infektion i hårcellerna i samband med en virusinfektion, säger Lee Gehrke.

Öronrelaterade symtom vid corona kan stanna kvar även efter att människor återhämtat sig från sjukdomen.
Foto: Shutterstock

För det mesta blir både ögon- och öronsymptom bättre av sig själva. Men forskning börjar tyda på att symtomen kan bli långvariga. Bhupendra Patel känner till två fall där covidpatienter har tappat känseln i sina hornhinnor, vilket kan göra att hornhinnorna går sönder, även av mindre trauma. Det kan leda till hornhinneinfektion, skador och i slutändan blindhet. 

– Flera fallrapporter inkluderar öronrelaterade symtom som stannar kvar även efter att människor återhämtat sig från sjukdomen, säger Zahra Jafari till Scientific American.

Även om negativ påverkan på syn och hörsel fortfarande är mer sällsynt än lukt- och smakbortfall – som drabbar minst 40 procent av personer med corona – så ger studier av ögon och öron insikt i de många och ofta fortfarande mystiska sätt som viruset kan angripa människokroppen.

Nya läkemedlen mot covid-19

Svenska professorn hoppfull: ”Hindrar viruset från att föröka sig”.

Miljardärerna som styr ridsporten – i det dolda

Premium: Sveriges rikaste kvinnor om sina satsningar: ”Min ålder är inte någon nackdel” • Förmögenhet på 54 miljarder

Fonderna som står pall under det skakiga 2022

Premium: Experternas råd om ditt sparande. • Så satsar han sina privata pengar

Ernstberger lånade ut 12 miljoner till krogbröderna

Premium: Tidigare Allra-vd:n: ”Personligt lån” • Brasseriegruppen: ”Vi var i akut likviditetsbehov”