Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oron: ”Betala – eller så får du ingen hjälp”

Anna Bergkvist är ordförande i patientorganisationen Sköldkörtelförbundet, som har cirka 6 000 medlemmar. Många av dem har hypotyreos och är missnöjda med sjukvården.
Foto: Marie Lindgren / Sköldkörtelförbundet

Hur kan en folksjukdom som drabbar hundratusentals kvinnor inte tas på större allvar? Det frågar sig den växande patientorganisationen Sköldkörtelförbundet.
De vet att en del sköldkörtelsjuka självmedicinerar och tycker det är allvarligt. 

– Vi har nolltolerans mot självmedicinering, säger ordföranden Anna Bergkvist. 

På den digitala vårdgivaren Medichecks sköldkörtelklinik går läkaren Kenneth Ilvall emot många av sina kolleger och skriver ut det omdiskuterade läkemedlet NDT – frystorkad sköldkörtel från gris.  

Han anser att oron för risker med NDT är helt obefogad.


Att vara sköldkörtelsjuk är nästan lika vanligt som att ha diabetes – ändå blir en av fem patienter inte bra av standardbehandlingen. Många som inte blir bättre upplever att sjukvården inte kan eller vill göra mer.

Därför köper de själva osäkra preparat på nätet eller köar till de få kliniker i Sverige där läkare ger omtvistade behandlingar.

Samtidigt är läkarkåren frustrerad över att patienter och patientorganisationen inte vill lyssna på vetenskapliga argument.

Det här är en serie om folksjukdomen hypotyreos.

Del 2: INGEN ANNAN UTVÄG 

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 1 maj 2021 är det Expressens koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Här säljer Kronofogden ut de kriminellas garderober

• Skyddsvästar • Gucci-skor • Rolex • Parajumpersjackor

Efter fiaskot – nu kan stjärnan lämna Frölunda

Läget i Frölunda efter uttåget – de lämnar och de stannar

Kalla: ”Upplevde det som ett stort mörker”

Skidstjärnan om ✓ Husköpet med kärleken Fredrik ✓ Hemliga anteckningen ✓ Framtiden