Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarnas varning: Skadliga myterna om hypotyreos

”Det finns patienter som 'vet vad som är fel' och 'vet vad de ska ha'. Det tror jag är farligt. Inte ens läkare ska hålla på med självdiagnostik eller ta prover på sig själva”, säger Jan Calissendorff, specialistläkare i endokrinologi på Karolinska universitetssjukhuset.
Foto: Privat / Jan Calissendorff

Nej, alla hypotyreospatienter blir inte bra av förstahandsläkemedlet. Men det händer att patienter tolkar sina symtom fel. Därtill finns en del myter om sjukdomen, sjukvården och nyttan av olika behandlingar.

Den bilden ger de endokrinologer som Expressen pratat med.

– En myt är att vi struntar i våra patienter. Det är inte därför jag har blivit läkare, för att jag struntar i mina patienter. Utan jag vill göra medicinsk nytta – som är säker, säger Jan Calissendorff, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.


Att vara sköldkörtelsjuk är nästan lika vanligt som att ha diabetes – ändå blir en av fem patienter inte bra av standardbehandlingen. Många som inte blir bättre upplever att sjukvården inte kan eller vill göra mer.

Därför köper de själva osäkra preparat på nätet eller köar till de få kliniker i Sverige där läkare ger omtvistade behandlingar.

Samtidigt är läkarkåren frustrerad över att patienter och patientorganisationen inte vill lyssna på vetenskapliga argument.

Det här är en serie om folksjukdomen hypotyreos.

Del 3: MYTER OCH VETENSKAP

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en månad

Läs alla artiklar gratis i en månad, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “Starta premium – 1 mån gratis” godkänner du våra prenumerationsvillkor och bekräftar att du tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Vänligen notera att fr.o.m. 1 maj 2021 är det Expressens koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, varvid prenumerationsvillkor och personuppgiftspolicy uppdateras.

Mörka anledningen bakom de Niros sjunkande filmkarriär

Gör reklam för bröd • Pengarna sinar, enligt advokaten • Dyra skilsmässan

Mätning: Så sticker SD:s väljare ut – och därför går de inte att ”vinna tillbaka”

Expressen/Sifo: SD-väljare känner sig inte respekterade • ”Oroväckande siffror”

Så bra skyddar ditt vaccin mot covid

Varierar mellan vaccinen • Vi reder ut