Du kan vara resistent mot corona – utan att veta det

Vissa av oss har en genvariant nedärvd från neandertalarna som ger visst skydd mot att bli svårt sjuk i covid-19. Men det finns också de som bär på en variant som ökar risken för ett allvarligt sjukdomsförlopp. Det visar studier svenska forskare gjort.
Foto: Hugo Zeberg Karolinska institutet
Den skyddande genen minskar risken att bli svårt sjuk i covid-19 med 22 procent, enligt KI-forskaren Hugo Zebergs studier. ”Man skulle kunna säga att den är en liten gåva till oss”, säger han.
Foto: PRIVAT / KI

Premium: Är du en vinnare i det genetiska coronalotteriet?

Nya svenska studier visar att varannan europé har en särskild gen som minskar risken att bli svårt sjuk i covid-19.

Det finns också ett fåtal som tycks vara naturligt resistenta för viruset, som inte blir smittade trots kraftig exponering.

Nu vill forskarna ta reda på varför. Jakten på skyddande gener kan leda till nya läkemedel och specialiserad vård, tror KI-forskaren Hugo Zeberg.

– Genetiken kan erbjuda en ledtråd för läkemedelsutveckling, om man på något sätt kan stärka skyddsfaktorn och boosta immunsystemet.

Expressen Premium

Välkommen till Premium!

För bara 79 kr/mån får du tillgång till alla artiklar. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se och alltommat.se i din prenumeration.

Utvald livesport ingår!

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.