Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Du kan vara resistent mot corona – utan att veta det

Vissa av oss har en genvariant nedärvd från neandertalarna som ger visst skydd mot att bli svårt sjuk i covid-19. Men det finns också de som bär på en variant som ökar risken för ett allvarligt sjukdomsförlopp. Det visar studier svenska forskare gjort.
Foto: Hugo Zeberg Karolinska institutet
Den skyddande genen minskar risken att bli svårt sjuk i covid-19 med 22 procent, enligt KI-forskaren Hugo Zebergs studier. ”Man skulle kunna säga att den är en liten gåva till oss”, säger han.
Foto: PRIVAT / KI

Premium: Är du en vinnare i det genetiska coronalotteriet?

Nya svenska studier visar att varannan europé har en särskild gen som minskar risken att bli svårt sjuk i covid-19.

Det finns också ett fåtal som tycks vara naturligt resistenta för viruset, som inte blir smittade trots kraftig exponering.

Nu vill forskarna ta reda på varför. Jakten på skyddande gener kan leda till nya läkemedel och specialiserad vård, tror KI-forskaren Hugo Zeberg.

– Genetiken kan erbjuda en ledtråd för läkemedelsutveckling, om man på något sätt kan stärka skyddsfaktorn och boosta immunsystemet.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

Dubbla hotet mot Sveriges Natoansökan

Premium: Därför väntar Ungern med att släppa in Sverige i Nato

Hemma hos Camilla Läckberg i lyxiga sommarhuset i Tyresö

Premium: Se bilderna inifrån • ”Rejäl ansiktslyftning”

Senatorn tror på sanktioner mot Turkiet om de inte godkänner Sverige

Premium: Turkiet vill köpa F16 av USA • Senator Chris Van Hollen är tveksam