Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras liv förändrades för alltid – efter fästingbett

Suzanna, 50, Tina, 45, och Johanna, 43, har alla fått svåra och livslånga men av fästingburen tbe. Här berättar de hur virusinfektionen var nära att kosta dem livet – och hur de lever idag.
Hos ungefär en tredjedel av de som drabbas av fästingburen tbe orsakar viruset inflammation i hjärnan eller hjärnhinnora – som orsakar svår sjukdom.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Fästingsbetten orsakade tbe-infektion, som slog sig på hjärnan.

De överlevde – men med bestående men:

– Det här har ändrat hela min livsplan och personlighet. Mitt minne är skadat. Jag har både långa och korta minnestörningar, säger exmodellen Suzanna, 50.

– När de såg att jag inte gjorde så mycket framsteg så tyckte de att jag skulle sitta i rullstol, berättar enhetschefen Tina, 45.

– Jag vaknade med fruktansvärda smärtor, kramper och spasmer. Jag kunde inte prata. Det lät bara ”dadadada”. Det var inga ord, säger elektrikern Johanna, 43.

Så här ser de tre kvinnornas liv ut i dag.

Expressen Premium

Välkommen till Premium!

För bara 79 kr/mån får du tillgång till alla artiklar. Expressen Premium är en digital prenumeration. Du har ingen bindningstid.

NYHET! Vi livesänder alla matcher i franska Ligue 1. Se Messi och de andra storstjärnorna.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

”Min mans fetma stör mig – är han i manliga klimakteriet?”

Sexologen svarar på läsarnas frågor • ”Blundar när vi har sex”

Den mördade kvinnan i Luleå – spåren till Hells Angels och Rinkeby

Nio skott ekade vid badplatsen • Uppgifter: Rättegångsliknande scenario

Anna har asperger och adhd – fick sin diagnos som vuxen

Läkaren: ”Nästan alla äldre är odiagnostiserade”