Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras liv förändrades för alltid – efter fästingbett

Suzanna, 50, Tina, 45, och Johanna, 43, har alla fått svåra och livslånga men av fästingburen tbe. Här berättar de hur virusinfektionen var nära att kosta dem livet – och hur de lever idag.
Hos ungefär en tredjedel av de som drabbas av fästingburen tbe orsakar viruset inflammation i hjärnan eller hjärnhinnora – som orsakar svår sjukdom.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Fästingsbetten orsakade tbe-infektion, som slog sig på hjärnan.

De överlevde – men med bestående men:

– Det här har ändrat hela min livsplan och personlighet. Mitt minne är skadat. Jag har både långa och korta minnestörningar, säger exmodellen Suzanna, 50.

– När de såg att jag inte gjorde så mycket framsteg så tyckte de att jag skulle sitta i rullstol, berättar enhetschefen Tina, 45.

– Jag vaknade med fruktansvärda smärtor, kramper och spasmer. Jag kunde inte prata. Det lät bara ”dadadada”. Det var inga ord, säger elektrikern Johanna, 43.

Så här ser de tre kvinnornas liv ut i dag.

Expressen Premium

Förläng sommaren med Premium

Läs alla artiklar gratis fram till 30 september, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Vad ska jag göra med alla mina småpensioner?

Kristina Kamp: Listan på antalet pensioner blir snabbt lång

Han ryker om guldet inte kommer hem i år

SOMMARANALYS FÄRJESTAD: ✓ Fler hemvändare möjliga ✓ Hela stadens krav ✓ Nyförvärvens viktigaste erfarenhet

”Jag vill bli särbo med min man när vår dotter flyttar”

Agneta har fått nog – vill inte fortsätta som obetald hushållerska