Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det måste gå att vara både mamma och vd”

Hon har alltid varit intresserad av mode. ”Nu har jag 30-40 klänningar från Indiska som jag trivs väldigt bra i, men jag kan även köpa något plagg härifrån som spontant inte är min smak för att försöka förstå varför varan inte säljer och lära av det”, säger Karin Lindahl.
Foto: MARC FEMENIA / TT
Karin Lindahl berättar att Indiska har 1,3 miljoner medlemmar, av vilka några bor i Norge och Finland. ”Vi säger att ungefär var fjärde svensk kvinna är kund hos Indiska och många har vuxit upp med varumärket. Vi är folkets kedja och jag tycker att det är fint, samtidigt som det förstås är en utmaning att ha så många kvinnor i åtanke när man väljer kollektioner”, säger hon.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ
Foto: Karin Sörbring

När Karin Lindahl gick över till den kvinnodominerade detaljhandeln trodde hon att hon inte längre skulle behöva lägga så mycket tid på sin hjärtefråga: jämställdhet.

Men på första mötet med beslutsfattare inom klädbranschen var bara fyra av 40 personer i rummet kvinnor.

– Jag kände mig naiv och besviken, nästan som en clown i min gröna jumpsuit, säger Indiskas 35-åriga vd och ägare.

Karin Lindahl anländer med raska steg och fladdrande blåmönstrad klänning till intervjun i den Indiska-butik vid Odenplan i Stockholm som ligger närmast hennes bostad.

– Här tittar jag in minst en gång i veckan, ofta med försäljningsstatistik i bakhuvudet för att tillsammans med den fantastiska personalen få grepp om vilka produkter som har sålt bra och varför och vilka varor som kanske inte riktigt har lyft, förklarar hon.

Bär Indiskas plagg för att känna vilka produkter som funkar

Det skulle kunna ses som typiskt journalister att beskriva hur en kvinnlig företagsledare är klädd, men i Karin Lindahls fall har det en direkt koppling till jobbet.

– Jag har i princip på mig kläder från Indiska varje dag. Det hade jag inte när jag började på Indiska för drygt två år sedan, men det är väldigt lärorikt att själv känna efter hur våra plagg funkar. Den här blå klänningen som jag har i dag hade vi i grönt i höstas, men det har gått lite trögare att sälja den blå. När jag har klänningen på mig känner jag att ärmen är lite fladdrig och att den möjligtvis kan göra att man ser lite större ut, så till hösten tar vi in ärmen något, säger Karin Lindahl.

Karin Lindahl säger att det har varit avgörande för hennes professionella liv att hon valt en livskamrat som är jämställd. ”Rikard och jag stöttar varandra i att våga satsa”, förklarar hon för Expressens Karin Sörbring.
Foto: Karin Sörbring / Expressen TV

Hon fortsätter:

– Våra kunder vill inte ha för mycket rynk i midjan, man vill att plaggen ska vara figursmickrande och man vill ha bra rörelsevidd i ärmarna. Och många kunder har liksom jag lite kurvor. Jag förespråkar att de som jobbar här bär kläder från Indiska. Man ska inte göra sig svårare än kunden. 

Trenden med vitt och fräscht har ställt till det lite grann för Indiska, eller hur?

– Precis. Kunderna förknippar oss med färg och mönster och det har vi tagit fasta på, men vi glömde att svenskar kan vara lite blyga under höst och vinter och att man då vill ha mer vintriga material och mera enfärgat. Numera ser vi till att man exempelvis kan kombinera en kjol med lite mönster med en enfärgad blus. Vi har också plagg med lite lugnare mönster.

LÄS MER: Indiskas Karin Lindahl: ”Måste orka leva i motvind för att klara det” 

Indiska lade ner 15 butiker

Hur kändes det när du fattade beslutet att lägga ner 15 butiker?

– Det var tråkigt, men nödvändigt. Jag är glad att vi vågade och orkade göra det i en stöt. Nu har vi inga stora alexanderhugg planerade. Och jag upplever att de anställda förstod. De vill jobba i en lönsam kedja, där säkerligen merparten av tillväxten kommer ske online.

Karin Lindahl har precis kommit tillbaka från sin senaste jobbresa till Indien, där 80 procent av det som säljs på Indiska produceras. Hon har träffat leverantörer och haft möten på det lokala kontoret i New Delhi som har 25 anställda.

Hur mycket koll har du på arbetsvillkoren i produktionsledet?

– Hållbarhetsarbetet är superviktigt. Det gäller såväl arbetsvillkor, som klimataspekter och kvalitet. Jag har i stort sett träffat alla 70 leverantörer och själv besökt kanske tio av dessa arbetsplatser och det görs hela tiden stickprovskontroller. Men det räcker inte att leverantörerna följer den standard som är reglerad. Jag har avslutat några samarbeten med fabriker som inte haft ett bra förhållningssätt till sin personal. Det kan handla om en sådan sak som vilken jargong man har på arbetsplatsen. 

https://www.instagram.com/p/BwUwHGnhqvM/

Leverantörer trodde först manlig ordförande bestämde

Hur blir du som kvinnlig vd bemött i Indien?

– På den första affärsresan hade jag med mig Indiskas manlige ekonomichef och det tog ett tag innan leverantörerna förstod att det inte var han som bestämde, haha. Generellt upplever jag att vi känner respekt oss företagare emellan. Vi verkar i en tuff bransch och jag tror att de känner att jag vet vad jag håller på med. Jag är också väldigt transparent i mitt ledarskap och mejlar leverantörerna varje månad och berättar hur det går. I dessa mejl framgår det även om jag inte är fullt nöjd. 

– I Kina som vi också har leverantörer i är det nästan alltid kvinnliga företagsledare som jag möter.

Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL BILDBYRÅ / /IBL / IBL

Jag frågar män jag intervjuar också om hur de kombinerar karriär och familjeliv. Berätta hur du gör!

– Den här gången var jag bara i Indien i tre dagar och jag åkte inte förrän min son William hunnit bli sex månader. Det finns ett behov av förebilder som ärligt visar hur det är att kombinera småbarnsliv med ett krävande arbete. Jag är mån om att inte måla upp någon drömbild där det framstår som enklare än vad det är. Men det är varken ouppnåeligt eller någon dans på rosor.

Fakta/Tog för två år sedan över som vd för Indiska

NAMN: Karin Lottie Marie Lindahl.

ÅLDER: 35.

YRKE: Ägare och vd på klädkedjan Indiska. 

BOR: Bostadsrättslägenhet i Vasastan i Stockholm. 

FAMILJ: Maken Rikard Lindahl, 34, advokat på Vinge. Sonen William, sex månader.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Danderyd. Föräldrarna skildes när Karin var ett år och hon har fem yngre syskon i livet och en bror som dog 2012.

MAMMA ÄR: Marie André, 66, socionom och legitimerad psykoterapeut. 

PAPPA ÄR: Lage Jonasson, 67, finansman.

UTBILDNING: Viktor Rydbergs gymnasium. Examen i ekonomi och socialpsykologi vid Uppsala universitet. Utbytestermin vid University of Texas i Austin, USA och Universidad de Salamanca, Spanien.

KARRIÄR I URVAL: Arbetat inom restaurangsektorn. Summer trainee på Bure, Lazard och Oriflame. Trainee och senare anställd på SEB. Managementkonsult på McKinsey i sex år. ”Veckans affärers supertalanger” och ”Framtidens ledare”. Styrelseledamot ”Svensk handel stil” (2018-).

INKOMST: 1 070 000 kronor (av tjänst).

Stora Journalistpris-vinnaren Amelia Adamo har när jag har intervjuat henne sagt att hon tycker att det är ett svek mot andra kvinnor att få det att framstå som att man kan få allt. Hon valde under åren med hemmavarande barn exempelvis bort allt vad yoga och kompismiddagar hette.

– Så är det för mig också. Jag har fullt fokus på Indiska och på familjen och så träffar jag några få, nära vänner. Jag tackar nej till mycket, exempelvis jobbluncher i nätverksyfte som tar alldeles för mycket tid. Och jag försöker att inte ha åtaganden på vardagskvällar, men jag har ett andra arbetspass på kvällen när William sover. Min man Rikard är advokat på Vinge och vi har delat upp föräldraledigheten så att jag först var hemma fyra månader och nu är han hemma tills efter sommaren. Därefter ska vi fortsätta att pussla.

När Karin Lindahl 2017 tog över som vd för Indiska blev hon också ensam ägare. Köpeskillingen är dock hemlig. ”Det är en kombination av hårt arbete under lång tid och att jag när jag föddes fick en liten summa pengar som vandrat runt i olika investeringar under mitt liv som har gjort det möjligt att jag kunde köpa bolaget”, säger hon.
Foto: MARC FEMENIA/TT
Karin Lindahl basar över ungefär 500 Indiska-anställda. Hon lyfter ofta fram säljaren Berit som förebild. ”Berit är inspiratören som varje dag gör sitt yttersta för att ge kunden det lilla extra. Jag lär mig jättemycket av att prata med Berit och de andra i butikerna om varför en viss vara funkar medan en annan produkt inte gör det”, säger vd:n.
Foto: Karin Sörbring / Expressen TV
När Karin Lindahl 2015 gifte sig med Rikard visste hon att hon ville ha barn och hon var inte beredd att avstå från familj bara för att hon ville ha ett stimulerande yrkesliv. ”Det går och det känns meningsfullt, men det är ingen dans på rosor”, konstaterar hon.
Foto: MARC FEMENIA / TT

Köper städtjänster och delar lika på ansvaret i hemmet

Kunde du som vd vara helt föräldraledig de fyra första månaderna?

– Nej, ofta har det funkat att ha telefonmöten, men jag har haft marknadsteamet hemma hos mig vid köksbordet och William har varit med på några möten. Varje onsdagsförmiddag tog min mamma hand om William så att jag kunde ha ledningsgruppsmöte. Visst var jag trött den första tiden efter förlossningen, men jag tycker att ett arbete med så mycket mening också ger massor av energi. Två år när jag arbetade på bank hade jag mer av ett 9-17-jobb och visst var det trevligt att hinna springa motionslopp, starta bolag och ordna fester, men jag tänker att man oavsett hur engagerad man är ändå tillbringar rätt många timmar på jobbet och jag upplever stor tillfredsställelse i att ha ett professionellt liv som jag går i gång på. Jag tycker att det 2019 måste vara möjligt att vara både mamma och vd. 

– Rikard och jag har också städhjälp och köper en del hämtmat för att få ihop tillvaron.

https://www.instagram.com/p/BtBlIZUBfei/

Du har krönikerat om vikten av fler kvinnor i beslutsfattande positioner inom detaljhandeln?

– Ja, jag har ju arbetat på bank och inom konsultvärlden där det är mansdominerat. Där skyller man på att utbildningarna inte attraherar så många kvinnor och att detta också  återspeglar sig i toppen. Men det vimlar ju av kvinnor på exempelvis designutbildningarna och inom retail är det väldigt stor andel kvinnor på golvet. Som chef i den här branschen kan du ha kreativa uppgifter och du behöver inte alltid ha så många resdagar, vilket gör det lättare att kombinera med familjeliv. Det finns inga hållbara argument för att utvecklingen ska gå så långsamt och jag har en personlig agenda att verka för ett mer jämställt näringsliv. I Indiskas ledningsgrupp har vi 55 procent kvinnor och är måna om att även få in manliga sökande i huvudkontoret och butikerna. De bästa teamen är blandade, såväl vad gäller bakgrund och utbildning som beträffande internationell erfarenhet. 

Det är inte alla manliga vd:ar som får frågor om hur de klarar att kombinera uppdraget med att vara föräldrar och Karin Lindahl blev först lite förvånad över hur stort intresset var för hur hon skulle lösa situationen när hon blev gravid. ”Numera svarar jag att det är klart att det funkar att ha barn och så bollar jag över till motparten och frågar hur personen själv löser det”, berättar hon.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN
Som ung arbetade Karin Lindahl bland annat på restaurang. ”Jag tror att det är bra att inte bara ha erfarenhet av kontorsjobb utan att ha haft mer fysiska jobb. Inom serviceyrken vänjer man sig också vid raka rör och en tuffare kommunikation”, menar hon.
Foto: MARC FEMENIA / TT

Karin Lindahls val

Fotboll – Ishockey

”Jag gillar att titta när det är landskamp”

Soffa – Löpband

”Jag har tränat hela livet, framför allt styrketräning och löpning. Tidigare blev det en del lopp, det längsta var halvmaran”.

Kungen – Drottningen

”Jag beundrar hennes arbete med Childhood”.

Seriemaraton - Filmkväll 

”Just nu ser jag faktiskt en indisk serie, ”Delhi crime”, på Netflix. Dessförinnan såg jag ”Störst av allt”.

Ostbågar - Ostbricka 

”Jag är chark- och ostfantast, inte minst sedan jag bodde i Spanien”.

Hudvårdsrutin - Tvål 

”Jag hade akne i tonåren och lärde mig då att vara noga med hudvården”.

Retro - Trendigt

”Jag har alltid varit intresserad av mode, men jag är kanske inte alltid först med det senaste”.

Deckare - Biografi

”Gillar bägge kategorierna. Senast läste jag Petter Stordalens biografi”.