Ring så spelar vi - en hyllning till de vanliga

"Det finns folk som antecknar varje fråga och bjuder in sig själva på morgonkaffe hos bekanta som har rätt slutsiffror i telefonnumret", berättar programledaren Lisa Syrén.
Foto: Scanpix

"Ring så spelar vi" ger vanliga lyssnare plats i rampljuset.

Lars Hamberg sände det första programmet på annandag påsk 1968. Då bad han släktingar och vänner vara beredda att ringa in utifall det skulle bli tyst.

45 år senare ligger P4:s "Ring så spelar vi" fortfarande på lyssnartoppen.

- Det finns folk som antecknar varje fråga och bjuder in sig själva på morgonkaffe hos bekanta som har rätt slutsiffror i telefonnumret, berättar programledaren Lisa Syrén.

Lyssna eller ladda ner podcast-versionen av artikeln som mp3-fil.

Lisa Syrén lägger 20 kronor i frukostkassan och tar en tallrik yoghurt och ett varmt bakeup-bröd som producenten Gunilla Hellgren gjort i ordning. Klockan är sex på lördagsmorgonen och gänget som ska sända "Ring så spelar vi" har redan varit i gång i en timme i radiohuset i Växjö, ett stenkast från tågstationen.

Publikredaktören och teknikern går igenom de sista detaljerna.

Lisa plockar ihop sina grejer - lådan med frågepärmen, bläckpennan, morgontidningarna, glasskålen där hon ska dra kulor med olika slutsiffror och den stora vita kaffemuggen med lila syrener och en ängel som en lyssnare målat och märkt "Lisa" - och går in i studio fyra.

Det sista hon gör innan sändningen drar i gång klockan 07.00 är att skicka ett godmorgon-sms till nyblivne maken Mikael Jardbrink, "trogen lyssnare och bra kritiker", hemma i Karlskrona.

- Nu är det dags för "Ring så spelar vi". I dag är det du som har slutsiffra... (konstpaus) 63 som får ringa. Numret är 099-110 80, meddelar speakerrösten, som tillhör den tidigare gästprogramledaren Kristian Luuk.

Lisa har sänt "Ring så spelar vi" hundratals gånger sedan hon tog över som programledare 1996 och småpratar hemtamt med producenten om sin senaste Värmlandsresa.

Dagens första samtal kommer från 24-åriga Malin Holm, som sommarjobbar på föräldrarnas fäbod Valdalsbygget vid Grövelsjön. Malin berättar om korna som går och betar framför näsan på henne, att fäboden drivs utan ström och rinnande vatten och avslöjar att de faktiskt har ett elaggregat till mjölkmaskinen.

Lisa Syrén frågar vad de tre korna heter ("Svinga, Flinga och Linnea") och sedan är det dags för frågan.

Malin väljer fråga 16, "eftersom min systerdotter är född den 16:e". Men hon lyckas inte komma på att "Trafalgarmannen" som tillsammans med Johnny Cash ingick i musikgruppen "The highwaymen" är Willie Nelson.

Malin verkar dock lika glad ändå när hon får välja en skiva, "Wake me up" med Avicii.

- Själva vardagligheten, att man i "Ring så spelar vi" kommer riktigt nära och hem till folk, är kännetecknande. Det är vänligt och tryggt och programmet fyller en social funktion, säger Eva Mårtensson, som vid Mittuniversitetet i Sundsvall forskat om offentliga privatsamtal och småprat i radio.

Nuförtiden är det inte så ovanligt att dela med sig av det privata, men när radiojournalisten Lars Hamberg och programrådet Ulf Peder Olrog 1968 fick idén om ett frågesportprogram där vanligt folk kunde ringa in och önska musik och småprata så var "Ring så spelar vi" unikt i sin genre.

På den tiden sändes programmet både på lördagar och söndagar och i P3, men Hamberg hann bara vara programledare i ett år. Under hans semester sommaren 1969 var det sagt att Hasse Tellemar skulle hoppa in och Tellemar blev så populär att han blev kvar ända fram till sin pension 1988.

Tillsammans med Kjäll Fröderberg som sprang runt i grammofonarkivet i radiohuset i Stockholm och lyckades hitta till synes omöjliga önskelåtar blev Tellemar en institution. Spänningen steg också ju fler skivor som låg i potten. Ingen ville svara fel på en fråga i direktsänd radio när arbetskamrater, vänner och stora delar av Sverige lyssnade.

- I dag kan frågesporten nästan kännas som ett svepskäl att ha programmet. De som ringer in får höra att de hade otur och att de borde ha haft en annan fråga och man blir verkligen inte bortgjord om man inte kan svaret, säger Eva Mårtensson.

En som tar frågedelen på fullaste allvar är dock den tidigare butiksföreståndaren Göran Nyhman, 65, från Sörberge i Timrå. När Lisa Syrén för fyra år sedan uppmanade lyssnarna att skicka in egna bidrag till frågesporten mejlade Göran vid flera tillfällen in ett helt gäng.

- Då man hörde sitt namn läsas upp i radio och fick en kylskåpsmagnet som tack så blev man ju glad.

Och ännu gladare blev Göran Nyhman när Lisa ett år senare, 2010, ringde och frågade om han kunde tänka sig att bli en av tre ordinarie frågemakare (Lisa konstruerar en hel del frågor själv också).

- Rekordet är när jag en gång fick med elva av tolv frågor i samma program. Jag skriver alltid ut mina frågor på papper och bockar av när de varit med i radio och antecknar vilket datum.

Inspiration till frågorna med de rebusliknande rubrikerna får Göran när han läser dagstidningar, olika magasin, fackböcker, tittar i kartböcker och googlar.

Eva Mårtensson som forskat om radio menar att "Ring så spelar vi" i mångt och mycket är landsortens program.

- Det är ett av få tillfällen då människor från vilken liten avkrok som helst kommer med. Programmet bekräftar för lyssnarna att man får lov att vara vanlig och ändå få uppmärksammas någonstans någon gång. Det är en hyllning till de alldeles vanliga, säger hon.

Eva Mårtensson öser beröm över nuvarande programledaren Lisa Syrén, som tog över efter Mona Krantz och Tord Carlsson som i många år sände parallellt med Lasse Swahn.

- Lisa är en väldigt skicklig samtalsledare. Hon lyssnar och fångar upp nyanserna, vilket gör att det aldrig blir enformigt. Lisa hittar intressanta öppningar.

P4-chefen Dan Granlund håller med.

- Det är avgörande att programledaren har stor rutin. Lisa hamnar alltid högst upp i popularitetsmätningar, säger han.

Faktum är att "Ring så spelar vi" hade en avgörande betydelse för att Dan Granlund fick jobbet som chef för P4.

2007 hade dåvarande ledningen bestämt att flytta "Naturmorgon" från P1 till P4 och därmed kapa en halvtimma från det uppskattade "Ring så spelar vi". Radiohuset har sällan nåtts av så mycket protester och klagomål. Lyssnare ringde och skällde och skrev insändare och krävde ledningens avgång.

- Det blev en vd-fråga. Kerstin Brunnberg sa till Hanna Stjärne, som höll i anställningsintervjun med mig, att jag skulle presentera min lösning på "Ring så spelar vi"-frågan, minns Dan Granlund.

Han föreslog att programmet skulle förlängas med en timma och kompletteras med en inledande kunskapsbit med nyhetsfördjupning, väder och önskemusik från folk som utan framgång försökt komma fram lördagen före. Och Granlund fick tummen upp - och chefsjobbet.

En annan nyordning som Granlund infört är gästprogramledare. Babben Larsson, Janne Josefsson, Lotta Engberg och Lasse Berghagen är bara några av de kända ansikten som rattat "Ring så spelar vi".

- Känslan att få säga att det är tre skivor i potten får de flesta att tacka ja. Faktum är att många kända personer lite diskret låter hälsa att de gärna skulle vara gästprogramledare, skrattar Granlund.

Och i en tid av ökad konkurrens från olika mediekanaler har "Ring så spelar vi" klättrat allt högre på lyssnarlistorna. Sedan Lisa Syrén började för 17 år sedan har nästan en miljon lyssnare tillkommit. En bra lördag är det nära två miljoner svenskar som knäpper på radioapparaterna till Duane Eddys välbekanta signaturmelodi "Goofus".

Trots begränsningen med att man måste ha rätt slutsiffror ringer 10 000 personer i hopp om att vara en av de tolv som får prata med program- ledaren och ha chansen att vinna skivor, en kartbok eller någon av de 35 glasbåtar som Bertil Vallien specialdesignat för programmet.

- Nu hoppas vi bara att vi i dessa besparingstider får behålla lyssnarservicen med grammofonarkivet i Stockholm. Det bidrar till programmets status att vi har Europas nästa största grammofonarkiv, säger Lisa Syrén.

Fotnot: "Ring så spelar vi" har också 1,7 miljoner lyssnare. "Sommar i P1", har många lyssnare under sommaren så då kan siffrorna vara lite annorlunda.

Sveriges radio P4:S sändningar

Sänder alla vardagar

P4 Morgon. Sänds måndag till fredag klockan 6.00-10.00. Cirka 2,5 miljoner lyssnare de 25 lokala kanalerna sammanräknade.

Lyssna i veckan

P4 Extra. Programmet har sammanlagt 1,7 miljoner lyssnare när det sänds måndag till torsdag klockan 13.00-15.00.

Kör på lördagar

Melodikrysset. 1,7 miljoner lyssnar på detta P4-program varje lördag klockan 10.00-11.00.