Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

När David Lagercrantz intervjuade en onykter Ulf Lundell

Ulf Lundell i Oslo i augusti 1991.
Foto: Morten Holm / TT NYHETSBYRÅN
David Lagercrantz 1991.
Foto: Tommy Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

En eftermiddag i augusti 1991 träffade David Lagercrantz en redan onykter Ulf Lundell på en krog i Stockholm. Resultatet blev en av de mest ökända Lundell-intervjuer som finns.

Om detta handlar veckans avsnitt av Expressens podd Löpet.

I podden Löpet återbesöker vi tillsammans med två gäster en historisk nyhetshändelse med hjälp av gamla lösnummer av Expressen. 

I veckans avsnitt är det Expressens kulturchef Karin Olsson och musikjournalisten Tommie Jönsson som bjudits in för att bläddra i en trettio år gammal intervju med Ulf Lundell. En väldigt omtalad intervju. Ökänd, kan man kalla den, eftersom det genom hela intervjun beskrivs hur Ulf Lundell konsumerar stora mängder alkohol.

– Jag har hört så mycket snack om den här intervjun, men har faktiskt aldrig läst den förut. Jag hade förväntat mig att den skulle vara mycket längre, säger Tommie Jönsson i avsnittet.

Karin Olsson ger beröm till David Lagercrantz som skrivit artikeln. Lagercrantz som numera är känd som en firad författare av bland annat biografin om Zlatan Ibrahimovic och de uppföljande böckerna till Stieg Larssons Millennium-trilogi.

– Det visar vilken skicklig skribent han är. Vartenda citat är betydelsebärande, det finns nästan inte ett ord som känns onödigt, säger Karin Olsson och menar att det säger något om intervjuns kvalitet att den är så intressant att prata om även trettio år senare.

Kritik mot intervjun med Ulf Lundell

Expressen kritiserades hårt för hur Lundell porträtterats. Lagercrantz själv kommenterade intervjun när han pratade med King Magazine 2017.

– Han var ju fullständigt nedkrökad, och i intervjun beskrevs det öppenhjärtigt. Jag blev paria, någon som beskrivit en nationalikon som ett fyllo. Det ledde till att jag sa upp mig, sa han då. 

– Det är förstås kontroversiellt att intervjua en person som är full, som man dessutom vet haft problem med alkoholism och som uppenbart mår väldigt dåligt, säger Karin.

Intervjun blev också startskottet för en ny tid i Ulf Lundells liv och karriär. Bland annat, förklarar Tommie, märks det i hans produktion, att musiken får en annan karaktär. 

– Och han har beskrivit själv att 90-talet som ett årtionde där han uppfostrar barnen och går in i en tid av att vara lite mer ordentlig, säger Tommie.

Löpet finns överallt där poddar vanligtvis publiceras. Du kan lyssna bland annat hos Podplay eller hos Spotify.

https://open.spotify.com/embed/episode/0YMkdtH5IlCzDxr7lA7cxT?utm_source=generator

Expressens intervju med Ulf Lundell:

Expressens löpsedel den 19 augusti 1991. Till höger den första sidan i intervjun.