Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag minns att Anders var oerhört förbannad”

”Anders Svensson var väldigt arg, han var otroligt förbannad på den här publiceringen”, säger Axel Pileby i nya avsnittet av ”Sportlöpet”.
Foto: MIKAEL SJÖBERG
Axel Pileby, numera TV4-profil, var under fotbolls-EM 2012 var relativt nyanställd reporter på Expressen.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Under fotbolls-EM 2012 straffades målvakten Johan Wiland av landslagskamraterna med en så kallad rövbombning. 

Om detta handlar veckans avsnitt av Expressens podd Sportlöpet.

https://embed.acast.com/sportlopet/5b7adbe51bfa13680e3fe67f8e7de7f5

I podden Sportlöpet återbesöker programledaren Philip Gadd och två gäster en historisk sporthändelse med hjälp av gamla lösnummer av Expressen. 

I veckans avsnitt är det tidningen från den 13 juni 2012 som står i fokus, där herrlandslaget i fotboll mitt under brinnande fotbolls-EM i Ukraina utförde vad som i debatten efteråt skulle komma att kallas för en rövbombning. Målvakten Johan Wiland förlorade en lekövning på träningen och fick dra ner byxorna som straff – och utsattes för prickskjutning från landslagkamraterna. 

Expressens tv-kamera rullade och fångade allt på film.

– Och det här har ju blivit klassisk sporthistoria i Sverige, och klassisk kvällstidningshistoria, konstaterar Philip Gadd i avsnittet som gästas av Expressens fotbollsskribent Petter Landén och Axel Pileby, numera TV4-profil, som under fotbolls-EM 2012 var relativt nyanställd reporter på Expressen.

Expressens löpsedel och sportdelens förstasida den 13 juni 2012.

Straffet mot Wiland gav upphov till en intensiv debatt i Sverige där andra journalister, olika organisationer och många politiker uttalade sig, oftast kritiskt mot spelarnas agerande. Även om många också försvarade straffet som en oskyldig lek.

Landslaget kritiserade Expressen

Landslaget själva, däremot, uppskattade inte Expressens avslöjande. 

– Jag var den som fick sköta alla frågor om rövbombningen till landslaget. Jag minns att Anders Svensson var väldigt arg, han var oerhört förbannad på den här publiceringen, säger Axel, som också minns att spelarna i truppen verkade skaka av sig incidenten ganska snabbt.

– Men högre upp märkte man att det här var jobbigt, förklarar han. Jag minns sista dagen under mästerskapet när det hölls en samling mellan alla medierna och en informationsansvarig från lanslaget. Och han avslutade med att säga att det varit ett bra mästerskap, att de haft en bra relation till alla och att alla har skött sig – förutom Expressen.

Du kan höra senaste avsnittet av Sportlöpet överallt där poddar publiceras. Exempelvis hos Podplay eller Spotify.

Här fångades landslaget på film:

Klippet publicerades första gången 13 juni 2012.
https://embed.acast.com/sportlopet/5b7adbe51bfa13680e3fe67f8e7de7f5