Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hör allt om Expressens klassiska löpsedlar

Philip Gadd och Joakim Rydström leder Expressens nya poddar ”Sportlöpet” och ”Löpet”.
Foto: OLLE SPORRONG

3,5 miljoner svenskar hade bänkat sig framför SVT:s sista final av ”Expedition: Robinson” i februari 2004.

Föga anade de att en av deltagarna skulle förstöra festen genom att stjäla vinnarens statyett.

I första avsnittet av Expressens nya podd ”Löpet” berättar vi allt om när Robban Andersson kuppade Sveriges största underhållningsprogram i direktsändning.


Klicka här för att lyssna och prenumerera via den app där du hittar dina poddar:

PODPLAY PODCASTER  SPOTIFY ACAST

I varje avsnitt av podden ”Löpet” – som har premiär i dag – kommer du att kunna höra allt om en historisk händelse med hjälp av journalistiken som gjordes då.

– Ska man använda en kvällstidningsformulering för att förklara podden kan man säga att historielektionen blir roligare med Expressens lösnummer som kurslitteratur, säger programledaren Joakim Rydström, som är poddredaktör på Expressen.

Första avsnittet handlar om Expressens lösnummer från den 15 februari 2004, dagen efter att SVT sänt sin sista final av det då nästan omåttligt populära underhållningsprogrammet Expedition: Robinson. 

Första avsnittet: Robban Anderssons kupp

I finalen – som direktsändes – gjorde deltagaren Robban Andersson en kupp. Istället för att lägga sin röst i örådet valde han att äta upp lappen där han skrivit ner namnet på den han ville skulle vinna. Sedan stal han den statyett som skulle tilldelas vinnaren och flydde ut ur studion.

– Det som står ut mest är hur taffligt genomförd kuppen är, säger Joakim, som i premiäravsnittet gästas av Expressen-redaktörerna Agnes Almqvist-Källén och Victor Malm.

– Vad som slog oss när vi spelade in är att vi alla hade glömt hur otroligt stort Expedition: Robinson faktiskt var på den här tiden. Inte ens Melodifestivalen, som ändå är Sveriges största underhållningsprogram, når upp i samma siffror i dag som Robbans kupp gjorde 2004.

https://open.spotify.com/embed/episode/0WQDho3WSHYPYWK8ZBul8G?utm_source=generator

Två nya poddar från Expressen

På Expressens redaktion finns många klassiska löpsedlar och förstasidor uppsatta på väggarna. 

– Jag fick idén till podden redan första dagen jag började på Expressen för två år sedan, förklarar Joakim. När man går i korridorerna här är det svårt att inte slås av vilket otroligt tidsdokument kvällstidningen är att utgå från när man vill berätta om något historiskt.

I ”Löpet” kommer det att bli högt och lågt, lättsamt och allvarligt. Under de snart 80 år som Expressen funnits har det skrivits om allt från månlandningen eller atombomberna som föll över Hiroshima och Nagasaki, till kungabröllop, nyfödda prinsar och prinsessor och politiska skandaler.

Och en hel del sport, förstås.

– Vi gör faktiskt inte bara en podd med lösnummernostalgi – det blir två olika! Syskonpodden till ”Löpet” heter ”Sportlöpet” och kommer med sitt första avsnitt nästa vecka, berättar Joakim. 

Programledare för ”Sportlöpet” är SportExpressens Philip Gadd. 

Både ”Löpet” och ”Sportlöpet” kommer med nya avsnitt varannan vecka på torsdagar, och finns där poddar vanligtvis publiceras.

Expressens löpsedel den 15 februari 2004.
Expressens förstasida den 15 februari 2004.