Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det borde ha testats mer redan från början”

Amina Manzoor är medicinreporter och kommentator på Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Viktor Barth-Kron är politisk kommentator på Expressen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I mars 2020 rapporterades det första svensk dödsfallet i covid-19. Om detta handlar veckans avsnitt av Expressens podd Löpet.

https://embed.radioplay.io?id=100667&country_iso=se

I Expressen-podden Löpet berättar vi om en nyhetshändelse genom att läsa vad som skrevs i gamla lösnummer av Expressen. 

I veckans avsnitt är det tidningen från den 12 mars 2020 som står i fokus, dagen efter det första rapporterade dödsfallet i covid-19 och dagen efter att WHO klassat spridningen av covid-19 som en pandemi.

Gästerna i poddstudion är Expressens medicinreporter och kommentator Amina Manzoor och Expressens politiske kommentator Viktor Barth-Kron.

Den första notisen i Expressen om covid-19, i mitten av januari 2020, beskriver ett mystiskt virus som upptäckts i Kina. Det var även så - som ett mystiskt virus - som Amina beskrev det i sin första notis som hon skrev i Dagens Nyheter.

Expressens första artikel om coronaviruset publicerades den 16 januari 2020 på webben och 17 januari 2020 i papperstidningen.

– Det var ju nästan som i en film eller i en deckare. Som något som börjar med ett eller två fall någonstans och sen blir det väldigt spritt, och kanske skrämmande och att man inte riktigt vet vad som kommer att hända, säger Amina i avsnittet.

Det ovanliga med covid var att det verkligen blev nästan som i en film. Viruset spred sig över världen, kom till Europa och i mars hade det redan hunnit bli vad som kallas för samhällsspridning i Sverige. 

– Det borde ha testats mer redan från början, påpekar Amina.

Men hur var det egentligen i Sverige den där våren 2020? Vad sa Anders Tegnell i intervjun han gjorde med Expressens Niklas Svensson? Vad hände i inrikespolitiken? Fanns det en naivitet inför viruset innan det blev hårda restriktioner och nedstängningar?

Hör allt om det i avsnittet som heter ”Första svenska dödsfallet i covid-19”. Löpet finns överallt där poddar vanligtvis publiceras, exempelvis hos Podplay eller hos Spotify.

Expressens förstasida den 12 mars 2020.
Expressens löpsedel den 12 mars 2020.