Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobias vill hjälpa unga och utsatta – har skapat antimobbningsappen "Speak Up!"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
title: "storepictures (exp)" storepictures@expressen.se email: =?iso-8859-1?q?pearl_=c5kesson_=28exp=29?= pearl.akesson@expressen.se

Varje år utsätts cirka 60 000 barn och unga för mobbning, enligt organisationen Friends. Tobias Wernius från Stockholm tycker att mer borde göras och har utvecklat en antimobbnings-app med namnet Speak Up! som han hoppas kunna hjälpa unga.

Det var när Tobias Wernius, 38, hade läst om olika skolskjutningar världen över började han fundera. Då många av förövarna använt sig av sociala medier innan de begått sina brott tänkte han att det kanske fanns en möjlighet att skapa en digital plats dit man kan vända sig om man mår dåligt eller vet att någon annan mår dåligt, men inte orkar ta det direkt med sin lärare.
– Skolskjutningar bottnar i utanförskap och mobbning, det är oftast det som är bakgrunden. Så jag tänkte på vad man kan göra i Sverige för att motverka det.


Tobias app gör succé bland skoleleverna. Bild: Martin Andreasson

Tobias beslutade sig för att prata med elever och fråga hur de gick tillväga när de mådde dåligt. Svaret han fick var att många inte vågade prata med varken lärarna eller rektorn – och att det väldigt sällan fanns kuratorer på plats att prata med.

– Många sa att de inte vågade knacka på hos rektorn. Då kom jag på den här appen. De har ju sina telefoner med sig hela tiden, varför inte använda något som de är vana vid?
Enligt Tobias ser unga som är aktiva i sociala medier näthat varje dag.
– Det är ett växande problem speciellt bland ungdomar. I och med att det hela tiden kommer nya sociala medier så man hinner ju knappt med. Efter det som hände i Göteborg för två år sen med Instagram-upploppet gick jag in och kollade. Då fanns det jättemycket hatgrupper. Det finns väldigt mycket som vuxna och lärare inte känner till. Allt kommer ju inte fram.


Tobias tycker att det är viktigt att lyssna på eleverna och göra deras röster hörda och menar att om man inte gör det så blir det omöjligt att göra något i förlängningen. Han tror även att hans app kan göra större skillnad än att anordna temadagar som förekommer på flertalet skolor runt om i landet men menar inte på att appen ska vara lösningen på allt.
– Det här är ett komplement och det är klart viktigt sen att skolorna och de ansvariga gör något åt det som kommer in. Men om de inte vet vad som händer är det ännu svårare att göra något åt det.


Så här ser appen ut på nära håll. Bild: Martin Andreasson

Tobias har fått både ris och ros efter sin idé. En rektor berättade att den absolut inte behövdes då alla kom till hen om de behövde prata. Men när Tobias därefter gick ut till eleverna för att kolla om det stämde så sa de precis tvärtom.
– De vill ju säkert tro att de har koll i många fall men så är det ju inte. Det vet man ju själv från skoltiden att man inte gick till rektorn och sa allt. Det fungerar ju inte så.


Tobias berättar att man som elev väljer om man vill vara sig själv eller anonym, därefter berättar man vad som hänt och var händelsen har ägt rum. Man kan även välja att bifoga en bild om det exempelvis handlar om näthat.
– I vår nästa version har vi byggt upp ett kommunikationsverktyg. Eleverna kan fortfarande vara anonyma men man kan ställa frågor till den personen som tipsat.


Men det är inte bara barn och ungdomar som kan behöva den här typen av hjälpmedel, Tobias menar att det även i arbetslivet skulle behövas en app för att ta tag i mobbning på arbetsplatser runt om i landet.
– Vi kommer att släppa en app mot arbetslivet nästa år.