Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenske IT-proffsets app ska hjälpa flyktingar på ett enkelt och smart sätt

Det var bilden på den döde flyktingpojken Ayan på stranden som förändrade allt.

–När jag såg barnet på stranden förstod jag att det var dags att sluta prata och börja agera, berättar Yashar Moradbakhti, 36.

Och nu kommer resultatet av hans arbete. Språkappen som ska göra det enklare för flyktingar att komma in i det svenska samhället. 


 1. Lingio heter den, gratis att använda och finns både till Iphone och androidtelefoner.

  I appen kan användaren snabbt lära sig ord och uttryck. Och man kan tävla både mot telefonen och andra användare.

  Just nu kan man lära sig svenska, arabiska, engelska, spanska, franska, tyska, italienska och portugisiska. Nästa språk i Lingio blir persiska. Och det funkar åt alla håll. Svenskar kan till exemplel lära sig spanska eller franska inför semestern.

  I appen finns 12 000 ord och inom en månad kommer det att tillföras 2 000 fraser och uttryck.

  Målet är att under 2016 hjälpa till att utbilda 100 000 personer i språk. Lingio-appen är helt gratis och kan användas av olika volontärorganisationer, SFI, studiecirklar, skolor – helt enkelt alla som har någon typ av språkutbildning.

  – Vad jag vet är det den enda app från arabiska med så många ord, säger Yashar Moradbakhti, som kom som flykting till Sverige som barn från Iran på 1980-talet.

  Han hade, tillsammans med kolleger med gedigen bakgrund i dator- och medievärlden, skapat grunden för ett språk-app där användarna lätt och på ett roligt sätt ska kunna lära sig nya språk. Eller kanske underhålla sina gamla kunskaper.

 2. En poäng med att göra en app som vänder sig till flyktingar är att det kan ta upp till två år från de kommer tills de får chansen att börja plugga svenska.

  – Det dämpar motivationen att behöva vänta så länge. Med appen Lingio kan du börja lära dig svenska fortare, få vänner och bygga en framtid. Och kanske skaffa dig ett första jobb, förklarar Yashar Moradbakhti.

  Appen är ingen skrivbordsprodukt. Dels har Yashar egna erfarenheter som barn att komma som flykting, dels har han arbetat hårt med att ta reda på vad flyktingarna behöver.

  – Vi har jobbat "on the floor", vi har träffat flyktingar och volontärer för att få veta deras behov, säger Yashar Moradbakhti.

  En viktig funkiton i Lingio-appen är chatten. Där kan kompisar hålla kontakt med varandra, men även med sin SFI-lärare eller volontärer som hjälper till med språket.

 3. Svenske Thomas är hövding i Söderhavet – arbetar med att hjälpa boende på Samoaöarna

  Klicka här för att läsa om Thomas som utnämts till hövding i Söderhavet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!