Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lotta sprider glädje och energi som sjukhusclown – "Personalen är positiv till det vi gör"

title: "storepictures (exp)" storepictures@expressen.se email: =?iso-8859-1?q?pearl_=c5kesson_=28exp=29?= pearl.akesson@expressen.se

Med en röd prick på näsan och solsken i blick försöker Tant Prick, eller Lotta Lagerström som hon egentligen heter, avdramatisera och leka fram glädje hos barnen som ligger på sjukhus.  
– Vi söker en slags clownkommunikation. Vi pratar inte om det sjuka i första hand, det gör ju alla andra på sjukhuset.

Lotta Lagerström jobbar som sjukhusclown. Foto: Privat

Lotta Lagerström har alltid sysslat med skådespeleri. Dessutom är hon även utbildad arbetsterapeut i botten och har jobbat med barnhabilitering tidigare. Hon berättar att hon i sitt jobb hos landstinget använde väldigt mycket teater i sin behandlingsform för att göra det roligare för barnen. Men det var efter ett möte med en clown under en teaterutbildning som en idé väcktes inom henne.
– Jag samlade information och tänkte att det är det jag ska göra. Jag kan barn, jag kan sjukvården och jag kan teater. Det kan inte bli bättre, säger Lotta.


Lilly Cederlöf har målat en prick till Tant Prick och en regnbåge till Beccalur. Foto: Privat

Nu har hon jobbat som sjukhusclown sedan 2007 och startat gruppen Clownclubben där fem andra clowner ingår. De arbetar tillsammans på Mälarsjukhuset i Eskilstuna samt på Nyköpings lasarett. Och det är barnen själva som bestämmer om de vill vara med eller inte.

– Vi fångar upp små signaler i varje möte och formar oss efter det. Vi fokuserar inte på det sjuka om inte barnet bjuder in oss i den världen. Istället lyfter vi fram allt det andra som får just det barnet att växa. Vi söker en slags clownkommunikation där allting blir kravlöst. Vi försöker hitta goa energier och lägga in det i rummet. Vi försöker ge dem något annat att tänka på än just att de är sjuka, har ont och är rädda.

De läser sagor, det fantiseras, det leks och det sjungs, allt utifrån barnens önskemål och det är hela tiden barnen som bestämmer hur mycket eller lite clown de vill se, och ett nej respekteras och ses som en styrkehandling. Lotta förklarar att de inte har några tidsbestämmelser, utan de går när de känner sig färdiga. Likaså finns det ingen övre åldersgräns.
– Vi brukar säga att vi besöker barn i alla åldrar. Vi blir alltid stoppade på sjukhuset av någon dam eller farbror som frågar när vi ska besöka dem, säger Lotta och skrattar och fortsätter:
– Det händer rätt ofta att vi går fel med flit.
Hon berättar att deras arbete kan ge barnen mycket ny energi som de tidigare inte haft, så som att äta eller att röra på sig.
– Det behövs clowner i vården, absolut, och sjukhuspersonalen är positiv till det vi gör. De vet ju i vilka situationer de kan använda oss och ringer när de vet att barnen behöver oss och är ledsna.
Här är hela Clownclubben samlad med Lotta i röd och prickig dräkt. Foto: Clownclubben

Vissa barn har gjort starkare intryck än andra, Lotta minns speciellt en pojke på runt åtta år som var väldigt sjuk. Hon berättar att clownerna ställde olika typer av frågor till honom varav en var "Om du hade en grop, vad skulle du stoppa i den?", och svaret de fick var allt annat än väntat.
– Då säger pojken så här; "Om jag hade en grop så skulle jag stoppa alla mina sjukdomar i den gropen, sen skulle jag ta en spade och fylla på med jord, och mer jord och ännu mera jord sen skulle jag ta spaden och slå det hårdaste jag kunde så att sjukdomarna inte kunde komma upp", säger Lotta.
– Han hade lika gärna kunnat säga att han skulle fylla den med vatten och göra en pool, men kanske väljer han att öppna dörren för det jobbiga i mötet med clownen, just därför att det inte finns några krav på rätt eller fel svar. Det är inte alltid så lätt att prata om det man drabbats av.


Vad tycker föräldrarna ni träffar om ert arbete?
– De är väldigt, väldigt positiva till det vi gör. Vi försöker sprida glädje och jag tror att folk behöver det