Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johan har startat sitt hjärteprojekt – "En hjärtstartare ska vara lika vanlig som en brandsläckare"

title: "storepictures (exp)" storepictures@expressen.se email: =?windows-1252?q?pearl_=c5kesson_=28exp=29?= pearl.akesson@expressen.se

Det har hunnit gå tre år sedan 16-årige Johan Månsson Christell från Höör startade sitt hjärteprojekt – att lära ut hjärt- och lungräddning och hur den kunskapen kan rädda liv. Nu har han startat företaget First Aid Medical tillsammans med sjuksköterskan Katharina Lindoff, 38, som själv överlevde ett hjärtstopp – efter att hennes son blivit utbildad av Johan.

– Jonathan hade verkligen tagit till sig utbildningen. Hade han inte varit här hemma hade jag varit död, säger Katharina.

Det var i samband med ett skolprojekt som Johan upptäckte hur få som kunde hjärt- och lungräddning på hans skola och bestämde sig för att ta kontakt med rektorn. Därefter tog han kontakt med politikerna i kommunen och sa att han ville ha omedelbar förändring. Sagt och gjort, Johan lyckades få sin vilja igenom och det lades 50 000 kronor för att hjärtsäkra kommunen.
– De bestämde sig för att utbilda alla idrottslärare i Höörs kommun och även en del fritidspedagoger till HLR-instruktörer och första hjälpen-instruktörer. De i sin tur kan sedan utbilda andra elever och lärare i hjärt- och lungräddning, berättar Johan.

Johan och Katharina visar hur man gör hjärt- och lungräddning. Bild: Privat

Nu driver han företaget First Aid Medical samtidigt som han går i skolan. Johan sköter kontakten med kunderna medan Katharina är utbildningsansvarig.

– Jag går ju vård och omsorgsprogrammet just nu och mitt mål är att jobba med detta på heltid. Drömmen är att kunna utbilda fler och sprida kunskapen vidare. Hur viktigt det är och hur det kan göra skillnad.

Företaget startade han i våras och det var inte av en slump som Johans och Katharinas vägar möttes. Katharinas son Jonatan hade nämligen gått i samma klass som Johan på Sätoftaskolan i Höör. Och hade det inte varit för att Johan såg till att alla eleverna skulle lära sig hjärt- och lungräddning hade inte Katharina levt i dag.

Den 25 november förra året drabbades Katharina av ett hjärtstopp. Hon berättar att sonen Jonathan trodde att hon låg och sov på soffan och ville inte störa, så han gick till sitt rum. Men när hennes dotter kom hem fick hon ingen kontakt med Katharina och letade upp sin bror.
– Tack vare att han fått lära sig HLR genom Johan och de personerna han hade tagit till skolan så klarade han av att göra hjärt- lungräddning på mig, säger Katharina.

Jonathan stod över sin mammas livlösa kropp och gav henne hjärt- och lungräddning i åtta minuter tills ambulansen dök upp. Tre och en halv timme senare fick de liv i henne.
– Han gjorde precis enligt skolboken och det fick vi bekräftat. Jonathan hade verkligen tagit till sig utbildningen. Jag har ju honom att tacka för mitt liv. Hade inte Jonatan varit här hemma hade jag varit död.

Katharina och Johan tycker att alla borde äga en hjärtstartare. Bild: Privat

Efter Katharinas nära döden-upplevelse berättade Jonathan om det i skolan. Snart tog Johan kontakt med Katharina på sjukhuset och någonstans där föddes ett frö att vidareutveckla Johans projekt som han startade i sexan.

– Jag är ju i botten specialistutbildad sjuksköterska inom operation. Sen har jag en vårdlärarutbildning på det så jag undervisar ju hela dagarna och där ingår hjärt- och lungräddning. Att utveckla hans projekt var själva grundtanken, säger Katharina och fortsätter:
– I dag är det 5 procent som överlever ett hjärtstopp utanför sjukhuset. Då kan man ju säga att det är 95 procent som dör. Det är 10 000 personer i Sverige som får ett hjärtstopp varje år utanför sjukhuset. Det finns ju ingen i dag som inte har en brandsläckare hemma, men hur många har en hjärtstartare?

Johan förklarar att det är fler som dör av hjärtstopp i Sverige i dag än som dör i bränder.
– Vårt mål är att en hjärtstartare ska vara lika vanlig som en brandsläckare. För tyvärr är det inte så i dag, avslutar han.

  1. Emin bjuder ensamma på julbord den 24 december – "Så länge behovet finns kommer jag fortsätta"