Här är hjälten som offrade sitt liv för att rädda hundratals från IS-terroristen

Publicerad

När en självmordsbombare försökte döda hundratals offrade Adel Termos sitt liv för att rädda oskyldiga liv, enligt The Guardian.

Nu hyllas han över hela världen för sin hjälteinsats.

"Många familjer är skyldiga honom sina liv", skriver en bloggerska.

Det var i Bourj al-Barajneh, Beirut, som Adel Termos gick omkring på en marknad med sin dotter i torsdags. Plötsligt hörde han en smäll – en bomb detonerades i närheten. Kaos bröt ut.

Sedan såg han hur ännu en självmordsbombare gjorde sig redo för att attackera en folkmassa utanför en moské. Då fattade han det ödersdigra beslutet att tackla personen.

Bomben sprängdes. Adel Termos miste sitt liv.

Men offret var inte förgäves – hans hjältemod och osjälviska beslut att brotta ner självmordsbombaren kan ha räddat kanske hundratals liv, enligt The Guardian.

– De är människor utan samvete. Hoppas de utsätts för värre saker än det som hänt oss, säger Nazmiyeh Tarif, Adels kusin.

Bloggerskan och fysikern Elie Fares bor i Beirut och har skrivit om händelsen, enligt Pri.

"Han tacklade honom till marken, vilket fick den andra självmordsbombaren att sprängas. Många, många familjer, antagligen hundratals, är skyldiga honom sina liv", skriver hon.

IS har tagit på sig ansvaret för dådet som dödade 45 personer. Över 200 ska ha skadats. Adels dotters tillstånd är oklart, men bilder tyder på att hon är vid liv, enligt Pri.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag