Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gustav och Hanna såg en efterlysning – nu hjälper deras projekt tusentals som är på flykt

title: "storepictures (exp)" storepictures@expressen.se email: =?iso-8859-1?q?pearl_=c5kesson_=28exp=29?= pearl.akesson@expressen.se

Allt började med en efterlysning på Facebook i höstas. Det behövdes kaffe på Centralstationen i Göteborg, dit hundratals människor anlänt efter att ha varit på flykt i veckor från krigets Syrien.

Snart insåg man att det behövdes mer än rykande hett kaffe för att hjälpa flyktingarna, då startades projektet Refugee Phones.

– Mobiltelefonen är ingen lyxvara längre, det är en nödvändighet för att vara en del av det samhälle du lever i, säger Hanna Wekell.

Gustav Martner och Hanna Wekell står bakom organisationen "Refugee Phones". Foto: Privat

Hanna Wekell från Göteborg är en av initiativtagarna bakom projektet och berättar att hennes kollega Gustav Martner tog tag i frågan i samma stund som han kom ner till Centralstationen.
– Man insåg väldigt, väldigt fort hur stort behov det var efter just det. För så fort vi kom och hjälpte till att tanka på SIM-kort så var det bra mycket intressantare än en macka eller en kopp kaffe.

För många var det viktigt att återfå kontakten med dem man oavsiktligt brutit upp med under resans gång och en mobiltelefon fyller ett stort behov för många på flykt.

Nu har Refugee Phones etablerat sig i både Göteborg, Stockholm och Malmö och de har volontärer över hela landet som är med och hjälper till. Men numera står de inte längre på Centralstationen och delar ut SIM-kort utan fungerar mer som en slags mellanhand mellan dem som vill hjälpa och de som behöver deras hjälp.

– Nu distribuerar vi telefoner till asylboenden, transitboenden och till folk som är goda män till ensamkommande flyktingbarn osv. Vi tar emot beställningar och förmedlar ut, säger Hanna Wekell och fortsätter:
– Vi samarbetar med de flesta stora mobiloperatörerna i Sverige i dag. De har skänkt SIM-kort till oss för att hjälpa folk, och det är helt grymt. Vi samarbetar också med bland annat Sony som ger oss mobiltelefoner som de har på lagret, dessutom har privatpersoner och mindre företag som har telefoner liggande hört av sig och frågar om de kan ge oss dem. Många företag i dag har ju att man byter ut telefoner regelbundet, då behöver det inte alltid vara något fel på den telefonen man bytte från.

Refugee Phones håller i pysselkvällar där de sätter ihop telefonerna. Foto: Refugee Phones

Hanna berättar att många flyktingar som kommer inte har någon kontaktväg tillbaka till familj, vänner och andra personer som de lämnat kvar och att en mobiltelefon då kan fylla en viss trygghet för dem som vill nå sina nära och kära.

– Det är ju en aspekt i det hela som jag tycker är viktigt, det är att kunna få höra av sig till sin familj. Mobiltelefonen är ingen lyxvara längre. Det är en nödvändighet för att vara en del av det samhälle du lever i och det visar också hur viktig telefonen är som ett verktyg under flykten också, så man kan hålla folk uppdaterade om var man är och vad som händer i omvärlden, säger Hanna och Gustav fyller i:
– Internet är en mänsklig rättighet, det uttalade FN redan 2011. Vi på Refugee Phones tror att tillgängliggörandet av smartphones, internet och appar kan bidra stort till snabbare integration, bättre psykisk hälsa och andra positiva effekter för Sverige.

Gustav säger att en fungerande mobiltelefon är superviktigt och det också hjälper till att minska på trycket hos Migrationsverket.
– Nyanlända kan utföra viktiga saker mer självständigt, en familj letade till exempel upp information om sjukdomssymptom hos sitt barn och sökte upp läkare på egen hand när annan hjälp var svår att få.

Hanna berättar att alla som vill kan hjälpa till och vill man komma i kontakt med Refugee Phones kan man hitta dem på både Facebook och på deras hemsida. Refugee Phones är inte det första projektet som Hanna är delaktig i. För fem år sedan var hon med och grundade organisationen Ung Cancer tillsammans med Julia Mjörnstedt något hon svarar blygsamt på.
– Jag tänker ofta att jag nog inte brinner mer än någon annan, men jag har också gjort någon form av insikt i mitt liv att jag vill göra saker där jag känner att jag ger tillbaka till samhället på något sätt. Och sen har jag haft turen att ha så bra och vettiga människor omkring mig som vill göra samma sak. För en människa kan vara hur engagerad som helst men det hjälper inte om man inte har andra människor som också är det.