Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emin bjuder ensamma på julbord den 24 december – "Så länge behovet finns kommer jag fortsätta"

title: "storepictures (exp)" storepictures@expressen.se email: =?iso-8859-1?q?pearl_=c5kesson_=28exp=29?= pearl.akesson@expressen.se

För 17:e året i rad bjuder Emin Sen in till julbord för ensamma och utsatta personer på sin restaurang i Hässleholm. Hemmarullade köttbullar, Jansons frestelse och pepparkakor är bara ett axplock ur menyn som gästerna får avnjuta på julafton.
– Det är äldre kvinnor i sina finaste aftonklänningar, farbröder i fina kostymer som har förlorat sina fruar eller är ensamma av andra orsaker. Det är så vackert, säger Emin om några av sina gäster.

Det började dagen före julafton, 1998. En äldre dam kom in till Emin Sens restaurang för att beställa en jultallrik till sig själv för avhämtning dagen därpå. Emin förklarade att de tyvärr inte hade öppet på julafton och att han inte kunde hjälpa henne. Men när hon sedan vände sig om för att gå mot dörren hände det någonting inom honom och han sprang i kapp den äldre damen och sa "Du kan komma i morgon så fixar jag lite mat till dig". Sagt och gjort, dagen därpå dök damen upp på Emins restaurang Casablanca och fick jultallriken hon hade frågat efter.
– En tanke som slog mig då var att, "Herregud det innebär ju att det finns så många människor här som lever ensamma." Så jag undersökte lite grann och kom på att jag skulle ha öppet nästa julafton.


Emin berättar hur ensamt det kunde vara om julen när han kom till Sverige från Turkiet i början av 80-talet.
– De första åren satt man ensam hemma mellan fyra väggar under julen. Överallt var det stängt. I Turkiet var man van vid att gå ut och träffa människor, oavsett om det var under en högtid eller inte så var det öppet. Så jag upplevde ensamheten när alla andra firade jul, det var jobbigt.


Emin Sen bjuder in ensamma människor till jullunch varje år. Bild: Privat

Numera firar Emin, hans sambo, hans anställda och vänner julafton på Casablanca. Första året han anordnade julafton för ensamma kom det bara en person, men sedan dess har antalet ökat och numera brukar det komma runt 60 personer till jullunchen.

– Det är äldre kvinnor som kommer i sina finaste aftonklänningar, farbröder i fina kostymer som har förlorat sina fruar eller är ensamma av andra orsaker. Det är så vackert. Sen kommer det utsatta människor med olika typer av förståndshandikapp och även hemlösa säger Emin och fortsätter:
– Det kostar ingenting och jag står för hela kalaset. Allt är hemlagat, nästan ingenting är halvfabrikat. Vi rullar köttbullarna, vi gör Jansons frestelse och mycket mer.


Förutom god hemlagad jullunch bjuder Emin och hans gäng på välkomstglögg, livemusik och efter maten delas det ut klappar till alla gäster.
– Det är ett traditionellt julfirande. Folk skänker julklappar till jullunchen. Ett år räckte inte klapparna så då skickade jag min bror till ICA Maxi och köpte choklad till dem.
Emin berättar att det var hans pappa som lärde honom det viktiga i att dela med sig.
– Han sa "Du ska hjälpa dem som behöver". Jag har den här inställningen och kommer ha till den sista dagen av mitt liv, säger Emin och avslutar:
– Så länge hälsan tillåter och jag anser att behovet finns kommer jag att fortsätta.