Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Farliga nyheten på Facebook: Ser du den delas ska du varna dina vänner

Det ser ut som en nyhet om en hemsk sjukdom och det ser ut som att en av dina vänner har delat artikeln på sin Facebook.

Och trots att det kan se ut som att den kommer från en trovärdig sajt, så ska dina varningslampor tändas. Det är nämligen en bluff, skriver danska TV2.

Artikeln har framför allt fått spridning i Danmark, men även svenska Facebookanvändare har fått den i sina flöden de senaste veckorna.

När man klickar på länken så ser det ut som om du blir utloggad från Facebook av en okänd anledning, och så kommer rutan upp där du ska logga in igen.

Men det är en bedragarsida. Om du loggar in där så kommer bluffmakarna åt dina Facebookuppgifter och kan ta över din sida.

– Plötsligt är det du som hjälper till att sprida den här falska artikeln, säger säkerhetsexperten Peter Kruse på CSIS till TV2.

– Har du fyllt i dina uppgifter på en sån här sida ska du skynda dig att ändra ditt lösenord på Facebook. Ser du att en vän delar det här på Facebook så beror det på att de skrivit in sina uppgifter – och gett banditerna tillgång till sina profiler, säger han.

Bedragarnas metod är extra slug eftersom de får sina poster att se ut som att de kommer från trovärdiga nyhetssidor i länderna där de slår till. Bluffen är internationell, men eftersom bedragarna kan se vilket land den som givit dem sina uppgifter kommer från, så ser de till att posten som den personen delar ser ut att komma från en nyhetssajt i det landet. Allt för att få så många som möjligt att gå på det.

  1. Så här ser nyheten ut när den spridits i Danmark

  2. Sjukdomen i nyheten kan lätt fejkas – kolla in det här klippet

  3. Här är bilderna på dina barn du INTE ska sprida på Facebook