Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten varnar för mystiska vänförfrågningarna på Facebook

Får du många vänförfrågningar från Facebook från totalt okända människor? Då ska du tänka på det här.

De kanske inte bara är ute efter att lära känna nya människor via sociala medier. De kan vara ute efter att begå brott, varnar professor Grandon Gill vid University of South Florida.

Are you getting odd friend requests lately? Jenny Dean is looking into what may be an unusual trend - tell her here if this is happening to you.

Posted by 10News WTSP on Thursday, November 19, 2015

Det är ett fenomen som blivit allt vanligare, enligt rapporterna som Fox 2 berättar om. Du får plötsligt vänförfrågningar från personer som du inte känner, personer som du inte ens har några gemensamma vänner med, på Facebook.

Även personer som har ställt in sina profiler så att endast dina vänners vänner kan fråga dig om att bli FB-vän har berörts, enligt WSTP.

– Facebook är ett enkelt sätt för bedragare att ta sig in i olika nätverk och bygga upp förtroende på olika sätt. Om du råkar lägga till en bedragare, så kan de få tillgång till all information de behöver för en identitetsstöld eller ett annat bedrägeri, säger professor Grandon Gill till Fox2.

 1. Här är tv-inslaget om bedragarnas metoder

 2. Här är råden från experterna

  1. Dubbelkolla alltid alla vänförfrågningar. Klicka inte automatiskt på acceptera.
  2. Lita inte på allt dina vänner postar. Bara för att en kompis delat något innebär det inte att det är säkert. Deras konto kan ha hackats eller så har de klickat på en länk som komprometterat deras konton.
  3. Se upp för poster med konstigt språk. Många bedragare använder sig av översättningsprogram för att göra poster på svenska. Så se upp för konstigt språk.
  4. Varna dina vänner. Om en FB-vän plötsligt börjar posta underliga saker som känns bedrägliga, varna dem om att deras konto kan vara kapat.
  5. Rapportera fejkkonton till Facebook. Facebook tillåter inte konton som låtsas vara någon annan. Anmäl dem!