Domstolen: Det är mobbning att ta bort någon som vän på Facebook

Publicerad

Det kan ligga nära till hands att ta bort någon som vän på Facebook, när de delar något irriterande gång på gång – eller du helt sonika är arg på personen.

Men att ta bort någon som vän kan ses som mobbning. I alla fall på arbetsplatser i Australien, skriver Endgadget.

Domen i den australiensiska motsvarigheten till svenska Arbetsdomstolen, kom mot en arbetsledare på ett företag som hade anklagats för att ha mobbat och trakasserat en anställd vid firman.

Att arbetsledaren tagit bort den anställde som vän på Facebook, var inte det enda exemplet på mobbning. Men i domen påpekas att Facebook-dumpningen ytterligare underströk arbetsledarens "brist på känslomässig mognad."

Endgadget spekulerar i att det sannolikt inte kommer att dyka upp fall framöver där bara en Facebook-dumpning kan ses som mobbning, men påpekar att det ändå är ett starkt bevis på att en person ogillas av en annan på ett eller annat sätt.

Frågan är nu om jobbarkompisar i Australien kommer våga svara på vänförfrågningar från nya kollegor framöver.

  • Så här kan du stänga av en vän utan att göra en Facebook-dumpning

    Om du vill slippa se det en vän delar, så kan du fixa detta utan att behöva dumpa personen som Facebookvän. Klicka på pilen i det övre högra hörnet av en post från personen i fråga, så får du upp den här menyn. Då kan du välja att sluta följa personen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag