Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

9 saker du aldrig någonsin ska dela på Facebook

lev dolgachov lev dolgachov bright picture of lovely woman showing stop sign Foto: Lev Dolgachov / LEV DOLGACHOV

Tänk på det här innan du lägger upp, eller delar ett inlägg på Facebook.

Även om inlägget kommer från en vän eller släkting ska du vara försiktigt.

Här är nio gyllene regler, bland annat sammanfattade av Metros Viralgranskaren.

 

 1. Dela aldrig andras efterlysningar – bara polisens och Missing Peoples

  Har någon skrivit en ruskig historia om ett brott som polisen inte utreder eller ett försvunnet barn? Dela det inte. Du kan nämligen inte hela historien. Det är lätt för en part i en vårdnadstvist eller någon som bråkar med sin granne att bara berätta sin sida av storyn. Att sprida en lögn gör dig medskyldig till förtal.

  Det finns dock två undantag. Om efterlysningen kommer från Missing People eller polisen är de okej att dela.


 2. Inlägg där folk pekas ut

  Fake iPhone Text Generator iOS
  Återigen, du vet inte hela historien. Det förekommer tyvärr fortfarande inlägg med bild och namn på människor som antingen har gjort något kriminellt eller djupt omoraliskt. Dela det inte. Den person som skulle ha skrapat lacken på någons bil, eller har gjort något brottsligt är oskyldig tills hen är dömd i en rättegång. Att peka ut en misstänkt gärningsman, eller ett offer, ställer till med ofantlig skada som inte går att reparera. Både för den som pekas ut och hens familj.
 3. Märkliga tävlingar

  Fake iPhone Text Generator iOS
  Nej, du kommer inte att få en Iphone 7 genom att dela bilder, eller svara på några konstiga frågor på nätet. Enligt Viralgranskaren kommer många av dessa så kallade tävlingar att leda till att du uppmanas att lämna ut uppgifter om dig själv och din ekonomi som du aldrig ska sprida på nätet. Som kontonummer och inloggningsuppgifter.
 4. Gör inga tester på Facebook

  Undvik att klicka på webbtester på Facebook från okända avsändare. De kan verka oskyldiga, men många av dem kräver att du ska godkänna både det ena och andra innan du är klar. Om du ändå vill testa dig själv, så läs NOGA vad du godkänner. Många skurkaktiga sajter kräver att du tillåter dem att posta saker på din Facebookvägg. Säg ALDRIG ja till detta.
  Om du upptäcker att andra postar saker i ditt namn på din vägg ska du dels varna dina vänner, dels ta bort dem från listan över sajter som får skriva saker på din Facebook. Gör detta omedelbart.
 5. Läs igenom text du tänker dela

  Dela aldrig en text, ett meme eller en bild med ett budskap du inte läst igenom först och håller med om. Är du minsta tveksam så klicka dig tillbaka till den ursprungliga upphovsmannen. Ett harmlöst budskap om semlor, midsommar eller "carpe diem" kan komma från en Facebooksida som har ett grundbudskap som du tycker är fel.
 6. Bilder på andras barn

  via GIPHY

  Visst är det rart med barn, men du vet inte om fickan eller pojken som står bredvid ditt barn lever med skyddad identitet. Att publicera bilder på andras barn kan utsätta dem och deras familj för onödig risk. Tänk dig dessutom in i barnens familjs situation. Du skulle kanske inte uppskatta att hitta bilder på dina barn på andra människors Facebooksidor?
 7. Dina semesterplaner

  via GIPHY

  Visst är det roligt att vara ute och resa? Och visst blir arbetskamraterna eller klasskompisarna lite avundsjuka av att se bilder på dig vid en härlig strand? Men en semesterbild kan också berätta att ditt hem står obevakat. Och det är inte bara inbrott som hotar. Vill någon kapa din identitet kan skurken även länsa din brevlåda när du är borta.
 8. Din taskiga chef

  via GIPHY

  Har du bekymmer med ditt arbete, ta upp det med chefen eller ditt fack. För inga förhandlingar på Facebook. Att snacka skit om din chef eller dina arbetskamrater på Facebook kan vara skäl för uppsägning eller avsked. Så även att berätta företagshemligheter på nätet. Räkna alltid med att din arbetsgivare läser allt du skriver på Facebook. Tänk också på att din chef enkelt kan se vilka poster du gillat eller kommenterat.
 9. Var inte för privat – dela inte uppgifter som kan hjälpa en tjuv

  via GIPHY

  Undvik att berätta hur gammal du är, din gatuadress eller exakt hur din bostad ser ut. Var också försiktig med att berätta om saker du köpt, speciellt om de är stöldbegärliga. Dessa uppgifter gör det bara enklare för en potentiell inbrottstjuv att slå till. Tänk också på att inte berätta ALLT som händer i ditt liv. Ingen vill veta hur ofta du går på toa.