Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

9 platser på Google maps – som kommer få dig att rysa

Här är 9 bilder från platser på Google Maps – som kommer få dig att rysa. 

1. Försvunna ön

Mystiska Sandy Island har tagits bort från Google Maps

Flitiga Google Maps-användare hittade en tidigare oupptäckt ö med hjälp av kartverktyget. Ön, som är lika stor som Manhattan, låg enligt karttjänsten nordväst om Nya Kaledonien i sydvästra delen av Stilla havet. Ön döptes till Sandy Island – men när forskare tittade närmare på upptäckten visade det sig att det inte fanns någon ö. Sandy Island har i själva verket funnits på en rad kartor sedan en 1876. Då registrerade besättningen på en valfångare ön och den har felaktigt varit med på en rad kartor – däribland Google Maps, vilket Telegraph rapporterat om

2. Stora kaninen

Wow! Den här bjässen ligger och vilar på ett berg i Italien

På berget Colletto Fava i Piemonte i nordvästra Italien ligger den här gigantiska kaninen och vilar. Kaninen är en konstinstallation utförd av ett österrikiskt konstkollektiv. 

– Syftet med den är att man ska känna sig liten, som Gulliver. Men det går inte att gå runt den utan att le, säger konstnären Wolfgang Gantner till Telegraph

3. Mördarbryggan

Den här bilden skapade panik

Bilden från en brygga i Nederländerna blev ordentligt uppmärksammad när Reddit-användare hittade den. Flera personer världen över började spekulera i om Googles satelliter fångat ett mord på den holländska bryggan. Men det som ser ut att vara långa blodspår visade sig senare vara resultatet efter en hund som badat, vilket Daily Mail rapporterat om

4. Ökenspiralen

Spiralen från turistorten i Egypten

Bilderna på den här märkliga spiralen har fått många att spekulera. Formationen återfinns utanför turistorten Hurghada i Egypten. Men dess uppkomst har en logisk förklaring. Den grekiska konstnärstrion Danae Stratou, Alexandra Stratou och Stella Constantinides skapade installationen 1997. Den kallas för Desert Breath. 

5. Blodsjön i Irak

När Google-användare 2007 upptäckte den blodröda sjön i irakiska Sadr city utanför Bagdad tog spekulationerna snabbt fart. Ett rykte som fick stor spridning var att sjön fått sin färg efter att mängder av lik dumpats i vattnet. Även om det inte kommit någon officiell förklaring till sjöns blodröda färg så lär förklaringen vara en helt annan: vattenföroreningar, rapporterar Time.  

6. Teorierna om ökenmönstret

Skumt mönster i Gobiöknen

Ett bisarrt nät mitt ute i den kinesiska Gobiöknen upptäcktes på Google Maps och har lett till vilda spekulationer. Men det märkliga mönstret har en intressant förklaring. Daily Mail rapporterar att mönstret troligtvis används av den kinesiska militären för att kalibrera spionsatelliter. Liknande mönster har påträffats i USA på 1960-talet och användes då till att kalibrera amerikanska spionsatelliter i Corona-serien.  

7. Konstiga märken i Saudiarabien

Märkliga ökenformationer i Saudiarabien

I ett stort område i öknen mellan Jordanien, Saudiarabien och Syrien påträffas de här mönstren. Forskare bedömer att geoglyferna kan vara så gamla som 8 500 år – vilket innebär att de är uppåt 6 000 år äldre än de världsberömda Nascalinjerna i Peru, enligt Daily Mail. Mönstren kallas för ”Works of old men” och innehåller mönster som påminner om drakar. Det är oklart varför någon tog sig tid att skapa mönstren – och mönstren har lett till vilda spekulationer då dess helhet enbart kan ses från luften.  

8. ”Ufo” i Rumänien

Ufo-jägarna var säkra på att de hittat bevis för ett utomjordiskt besök

Den här bilden fick stor uppmärksamhet 2016 när ufo-jägaren Scott C Waring publicerade den tillsammans med sin teori. Ufo-jägaren var säker på att han hittat ett av de flygande tefat som påstås ha kraschat i amerikanska Roswell 1947. Men teorin sköts ned av bland annat brittiska The Mirror som kunde konstatera att ”ufot” i själva verket var ett vattentorn i Rumänien. 

9. Pentagram i Kazakstan

400 meter i diameter. Så stort är pentagrammet – som för tankarna till djävulsdyrkare – i Kazakstan. Men det är varken satanister eller något övernaturligt som ligger bakom den laddade symbolen. I själva verket är det en park som skapades under dåvarande Sovjetunionen, rapporterar NBC. Stjärnor är en symbol som användes frekvent under kommunistdiktaturen och som fortfarande återfinns i en rad olika formationer i det forna Sovjet.