Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

8 saker vi gjorde på text-tv på den tiden då text-tv var det enda vi kunde roa oss med

title: fri, 26 sep 2014 06:31:34 +0200 description: email: "dan =?utf-8?b?rwrzdhldtm0=?=" dan.edstrom@expressen.se sender: "pictures" pictures@expressen.se

Det fanns en tid med två tv-kanaler som inte sände hela dagarna, en tid då internet var långt borta och mobiltelefonen fortfarande bara var en klump i bilen hos grannen som hade eget företag.

Men vi hade text-tv – och massor av sätt som vi kommit på hur vi kunde underhålla oss själva på.

Vi gratulerar 40-åringen text-tv med en lista.

 • 1. Vi spelade bingo

  Undangömt på sidor lite här och var på text-tv fanns det bingonummer gömda. När du hittat den ena nummerraden blev du guidad vidare till nästa. Brickorna fick du fixa själv.

 • 2. Vi satt och läste roliga historier

  Sidan 500 – Blandat – var andningshålet på text-tv. Och de roliga historierna var höjdpunkten.

 • 3. Vi suckade när det tog en evighet att få fram en sida

  Räknaren snurrade och snurrade och du väntade på att den skulle stanna på sidan du ville se.

 • 4. Vi suckade ännu mer när en sida hoppades över när du tittade på en flersida

  Sidan 148 (notiser), 149 (landet runt) och de roliga historierna låg alltid på så kallade flersidor. Alltså en sida som hade två eller fler sidor som snurrade runt. Ibland hann du inte läsa klart, ibland var väntan på nästa sida olidlig. Och det värsta – ibland hoppades en sida över av någon underlig anledning. Då var det bara att vänta till nästa varv innan du kunde läsa klart.

 • 5. Vi letade sätt att få flersidorna att växla snabbare

  Gick et att få flersidan att snurra snabbare om man skrev in samma sidnummer en gång till? Eller om man pausade räknaren och körde igång den igen?

 • 6. Vi testade olika tangentkombinationer på fjärren för att se vad som hände

  På vissa tv-modeller kunde man skriva in tre stjärnor och få räkneverket att snurra snabbare. Två stjärnor och en siffra snurrade lite långsammare. Det här var det närmaste ett spel vi som bara hade text-tv och inget tv-spel hemma kom.

 • 7. Vi letade hemliga dolda sidor

  Fanns det sidor som ingen visste om? Låg det något på sidan 732 egentligen, något som vi inte skulle få se? Det fanns alltid något att utforska på text-tv.

 • 8. Vi följde matcher live i resultatservicen

  Resultatservicen på text-tv var inte alls lika utbyggd. Men det var ändå ibland det enda stället där du kunde följa hur det gick i matcher du var intresserad av. Ibland till och med bara genom att stirra på matchuppställningen ovanför tabellen och invänta slutsignalen.

  Foto: SVT, TT, Sveriges Radio