Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

11 saker du aldrig ska dela på sociala medier

Facebook är inte bara vänner som delar härlig information med varandra.

Här finns också en massa skurkar som skapar falska konton för att försöka lura vänligt sinnade användare.

Facebook känner till allt det där och gör sitt bästa för att stoppa bluffmakarna. Men det finns också sätt du kan göra för att inte riskera att bli lurad på en massa pengar.

Det är brittiska tidningen Independents sajt Indy100 som punktat upp en lista på saker du ska undvika att göra.

Avsikten är att försvåra för skurkar att komma åt dig. Och det gör du genom att vara försiktig med dina uppgifter.

Tänk på att du mycket gärna får vara personlig i ditt Facebookflöde. Men du behöver inte vara privat. Det går mycket väl att berätta om saker som hänt dig, utan att du måste gå in på detaljer. Har du exempelvis tagit körkortet så berätta det, men du måste inte visa upp det.

 1. 11. Tjoho! Jag ska se Marcus och Martinus!

  Foto: Magnus Liljegren - Stella Pictures / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN

  Har du skaffat biljetter till Marcus & Martinus, Depeche Mode eller Doktor Glas på Dramaten? Kul för dig och ännu roligare för tjuven som vet att du är någon annanstans under ett par timmar en given kväll. Det här fenomenet är kanske mest känt i England som ”The away-day robberies” då inbrottstjuvar slår till mot kända fotbollsspelares hem när de vet att spelaren är i en annan stad och spelar match.
  Berätta gärna om dina Marcus & Martinus, Depeche Mode eller Doktor Glas-minnen. Men först när du är hemma igen.
 2. 10. Ett foto av ditt leg från arbetsplatsen eller universitetet


  Jätteroligt att du fått ett nytt jobb, med ett leg och allting. Om du sedan visar det och  berättar dina arbetstider är det fritt fram för skurkarna att agera.
  Med en bild på dig, din signatur, personnummer och arbetstider kan en skurk hitta din adress, beställa ett nytt id, hämta det ur din brevlåda när du är på jobbet, öppna ett bankkonto, ta ett maffigt lån och… ja… gissa vem som kan komma att krävas på pengarna?
 3. 9. Nakenbilder på dig själv – och andra

  via GIPHY


  Det spelar faktiskt ingen roll hur bra du skyddat dina bilder bakom säkerhetsinställningarna. Det finns smarta hackare som skulle kunna ta sig in i ditt moln, eller Facebook och hitta dina bilder. Det är inte många år sedan en lång rad kända amerikaners nakenbilder dök upp på de mest oväntade ställena, för att någon brutit sig in i molnet och sedan släppt lös bilderna på nätet.
 4. 8. Kopiera och klistra in färdiga budskap


  Facebook myllrar av meddelanden som du uppmamas att kopiera och klistra in. Inte dela.
  Ett av dem är det här, ett påhittat skrämselbudskap som påstår att du i stort sett ger bort dina bilder och mycket annat till Facebook, så länge du inte protesterat genom att klistra in det där budskapet på din sida.
  Frånsett att det är extremt irriterande att se de här budskapen är de oftast felaktiga och helt galet googleöversatta.
 5. 7. Detaljerade berättelser från ditt arbete

  Foto: Larseric Linden

  Man brukar säga att internet är fullt med människor som fått sparken på grund av att de berättat för mycket om sitt arbete och arbetsgivare.
  Visst, du kan ha chefen från helvetet. Men Facebook är inte rätt plats att föra en förhandling på. Har du bekymmer med ditt arbete eller är du utsatt för sexuella trakasserier av en chef eller kollega ska du ta upp det med arbetsgivaren och/eller din fackliga representant. Du ska inte driva rättsfall på Facebook.
  Du ska heller inte avslöja saker du fått i förtroende om företaget du arbetar på. Har du fått en ny befattning på din arbetsplats måste du låta arbetsgivaren informera dina kolleger först innan du kommenterar det. (Har du blivit petad ska du då inte gnälla över det där heller.)
 6. 6. Uppgifter om dina barn

  Foto: Evgenyatamanenko / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO
  Det finns tre anledningar att vara försiktig här. Dels är risken stor att du tröttar ut dina vänner med allt dina ungar gör. Dels kanske du ska se över dina säkerhetsinställningar. Kanske inte alla, utan bara dina närmaste vänner, ska kunna se bilder på barnen.
  En tredje anledning är att bilder på nätet har en förmåga att dyka upp när man minst anar det. Bilderna på din baby som ammar är väl underbar i dag. Men när barnet fyllt 15 kanske hen inte uppskattar bilden lika mycket som du.
 7. 5. Din hemadress

  Foto: Jonas Lindqvist / DN
  Visserligen är det ganska enkelt att fiska upp någons hemadress genom alla offentliga register i Sverige. Men man måste inte göra det enklare för skurkarna än det redan är. Tänk också på att inte visa de fina ritningarna från din bostad. De kan användas av inbrottstjuvar som då exakt kan se hur de ska ta sig in – och ut – ur bostaden.
 8. 4. Bilder på vinster och biljetter

  Har du vunnit något fint på ett lotteri, eller kanske skaffat biljetter till den där viktiga matchen, ska du inte ta en selfie med dig själv och ditt dokument.
  I exemplet ovan vann den här kvinnan 4 000 kronor efter att hennes häst vunnit loppet i Australien. Så hon plåtade sig själv och vinstbongen. Tyvärr hade någon av hennes ”vänner” kopierat biljetten, med streckkoden, och hämtat ut pengarna före henne.
  Mysigt, hör ni.
  Samma sak om du får för dig att köpa eller sälja matchbiljetter på nätet. Har säljaren lagt upp bilder på biljetter med streckkoderna kvar, så är risken stor att någon annan kommer före och tar sig in på arenan före dig.
 9. 3. Dina bankuppgifter!


  Var ytterst försiktig med att lämna ut dina och andras bankuppgifter på Facebook. Visst är det skojigt att visa upp sin första löneutbetalning, som den här personen gjort på Instagram, men du kan ge den där sista pusselbiten som gör att skurkarna kan komma åt dina eller avsändarens uppgifter.
  Vill du visa att du lyckats finns det andra sätt att berätta det på.
 10. 2. Semesterplanerna

  Foto: Natacha Pisarenko / AP

  Visst är det mysigt att åka på semester. Och det finns en hel del skadeglädje att få berätta att du nu äntligen ska åka på den där tangofestivalen i Argentina när alla dina kompisar byter till vinterdäck på bilen.
  Någon som däremot blir glad att höra om din långresa är potentiella tjuvar som mycket väl skulle kunna ta sig in i ditt hem och tömma det. Så åker du iväg, berätta inte det så att alla kan se. Och lägg inte upp bilder på tangoorkestern när du är där. Det är minst lika illa.
 11. 1. Bilder på passet, körkortet eller andra id-handlingar


  Folk älskar att berätta när det går bra. De flesta älskar att berätta om drömsemestrar de haft eller körkort de fått. Men visa inte upp hela körkortet i bild och ta inte bilder på insidorna av ditt pass.
  Även om ditt personnummer inte är hemligt, så är det onödigt att ge skurkarna uppgifterna. Dessutom är det osmart att visa upp din signatur och passnummer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!