Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 saker du verkligen borde ta bort från din Facebook-profil på en gång

Facebook har över en miljard användare runtom i världen och är för många ett eminent sätt att nätverka och bibehålla vänskapsrelationer.

Men det finns också risker.

Viss typ av information kan vara känsligare än annan, och du bör tänka både en och två gånger på vad du väljer att publicera på din Facebook-profil.

The Independent har sammanställt ett lista på 10 saker du bör ta bort från din Facebookprofil - och alla är inte självklara.

1. Din födelsedag

Visst, du riskerar att gå miste om ett antal födelsedagshälsningar när den stora dagen inträffar, men det kan det vara värt. Har en person tillgång till ditt födelsedagsdatum, ditt namn och din hemadress så kan de med hjälp av den informationen lättare få tillgång till dina bankuppgifter och personuppgifter.

2. Telefonnummer

Säger sig självt - det kan leda till oönskade telefonsamtal. 

3. Många av dina vänner

Enligt en studie gjord av Robin Dunbar, psykologiprofessor på universitetet Oxford, som The Independent hänvisar till, kan människan bibehålla cirka 150 vänskapsrelationer.
Av alla dem vänner en har på Facebook är det få som kan räknas som pålitliga - närmare bestämt 4.1 personer i genomsnitt. Endast 13,6 kommer vara där för dig vid en emotionell kris.

Med andra ord: 700 vänner är inte nödvändigt och du kan få större användning av sajten ifall du rensar i kompislistan.

4. Bilder på barn och yngre familjemedlemmar

Man vet aldrig vad som händer med bilderna när de väl är ute och cirkulerar på internet.
Dessutom, ställ dig frågan: hur tror du dina barn i framtiden kommer att se på bilderna?

 1. Viss information är känsligare än annan

  Dags att se över din Facebookprofil?Foto: Alik Keplicz/AP

  Foto: Alik Keplicz/AP

  5. Vilken skola dina barn går på
  Onödig information som kan utnyttjas av farliga människor.

  6. Platsinformation
  Funktionen finns tillgänglig på iPhone och Android och kan utnyttjas av människor du aldrig vill ha och göra med.


  7. Din chef
  Det kan vara bra att inte bara neka vänförfrågan, utan också se till så att hen inte kan ta del av din profilsida. Se upp för att klaga på chefen, jobbet eller kollegerna.


  8. Checka inte in hemma

 2. Facebook grundades av Mark Zuckerberg

  Foto: Noah Berger / AP TT NYHETSBYRÅN
  Foto: TT Nyhetsbyrån/Noah Berger/AP

  Att checka in på olika ställen är en populär funktion, men se upp med att göra det på hemmaplan. Du vill väl inte ge ut din hemadress?


  9. När och var du ska åka på semester
  Inbrottstjuvar kan vara sluga och kan då utnyttja dina Facebook-uppdateringar till sin fördel och din nackdel. Risken finns att de återvänder till ett nästintillt öde hus.


  10. Bilder på ditt boardingpass
  Förutom risken för inbrottstjuvar så är det aldrig en bra idé att skryta om sin kommande semester genom att publicera en bild på sitt boarding-pass. Skulle någon få tag på streckkoden, som är unik för dig, kan de nämligen ta reda på information som du har angett till flygbolaget när du beställde biljetterna.