Den genomsnittliga mobiltelefonanvändaren tittar på sin telefon cirka 150 gånger per dag, och nära en tredje del av smartphoneanvändarna erkänner att de är beroende av sina telefoner. Alla vet att telefonberoende är en ohälsosam vana men ny forskning hävdar att det även kan vara ett tecken på depression.
I studien från Baylor University deltog 246 män och kvinnor mellan 19 och 24 år, med en genomsnittsålder på 21 år. De fastställde deltagarnas personligheter och grad av mobilberoende genom att analysera deras svar från ett detaljerat frågeformulär.
Resultatet visade att de som använder sina smartphones oftare får mer humörsvängningar och dåligt temperament. Forskarna såg att en persons oförmåga att koncentrera sig på ett ämne i taget har ett tydligt samband med mobiltelefonsberoende. Att titta ner i telefonen ofta kan vara ett sätt att försöka förbättra humöret.
Den stereotypa bilden av att en tyst, introvert person sitter i ett hörn och stirrar ner i telefonen motbevisades i studien. Forskarna upptäckte att utåtriktade individer och mer impulsiva personligheter löper större risk att bli beroende av sina telefoner än blyga personer.
En annan studie från samma universitet i ett liknande ämne publicerades förra året. Den visade att 60 procent av studenterna som deltog känner sig oroade om de inte har tillgång till sin telefon. Generellt spenderade studenterna 95 minuter om dagen till att smsa, 49 minuter att mejla och 39 minuter på Facebook i mobilen.