Ditt telefonberoende kan vara dold depression - känner du igen dig?

Publicerad

Om du kommer på dig själv att hela tiden kolla ner i telefonen kan det vara läge att känna efter hur du mår. En ny studie visar att telefonberoendet har ett samband med humörsvängningar och hett temperament.

<img src="http://w.cdn-expressen.se/images/a9/01/a901474914a34a76a5668bd5ae93966e/540x540.jpg"width="100%">

Den genomsnittliga mobiltelefonanvändaren tittar på sin telefon cirka 150 gånger per dag, och nära en tredje del av smartphoneanvändarna erkänner att de är beroende av sina telefoner. Alla vet att telefonberoende är en ohälsosam vana men ny forskning hävdar att det även kan vara ett tecken på depression.

I studien från Baylor University deltog 246 män och kvinnor mellan 19 och 24 år, med en genomsnittsålder på 21 år. De fastställde deltagarnas personligheter och grad av mobilberoende genom att analysera deras svar från ett detaljerat frågeformulär.

Resultatet visade att de som använder sina smartphones oftare får mer humörsvängningar och dåligt temperament. Forskarna såg att en persons oförmåga att koncentrera sig på ett ämne i taget har ett tydligt samband med mobiltelefonsberoende. Att titta ner i telefonen ofta kan vara ett sätt att försöka förbättra humöret.

Den stereotypa bilden av att en tyst, introvert person sitter i ett hörn och stirrar ner i telefonen motbevisades i studien. Forskarna upptäckte att utåtriktade individer och mer impulsiva personligheter löper större risk att bli beroende av sina telefoner än blyga personer.

En annan studie från samma universitet i ett liknande ämne publicerades förra året. Den visade att 60 procent av studenterna som deltog känner sig oroade om de inte har tillgång till sin telefon. Generellt spenderade studenterna 95 minuter om dagen till att smsa, 49 minuter att mejla och 39 minuter på Facebook i mobilen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag