Poliserna delade med sig av bilden på sin frukost i sociala medier. Foto: TwitterPoliserna delade med sig av bilden på sin frukost i sociala medier. Foto: Twitter
Poliserna delade med sig av bilden på sin frukost i sociala medier. Foto: Twitter
Bilden orsakade starka reaktioner. Foto: TwitterBilden orsakade starka reaktioner. Foto: Twitter
Bilden orsakade starka reaktioner. Foto: Twitter

Starka reaktioner efter polisernas frukostbild

Publicerad

Bilden på polisernas frukostbord blev startskottet för en eldig diskussion i sociala medier. Den kritiska kommentaren fick polisen i norra Wales att fatta ett drastiskt beslut:

– Vi kommer inte att svara på frågor eller kommentarer här på Twitter.

Strax innan jul tillagade polisen i norra Wales, i Storbritannien, en rejäl frukost till sig själva. De tog en bild på resultatet – och delade stolt med sig av det i sociala medier.

Men endast timmar senare insåg de att den till synes oskyldiga bilden inte hade landat väl hos alla, skriver brittiska Metro.

https://twitter.com/NWPRuralCrime/status/942698407436673025

Upprörda reaktionen

En användare på Twitter ansåg att polisens frukost kunde anses som stötande för veganer och vegetarianer. Användaren valde därför att kommentera:

"Jag är en skattebetalare och skulle föredra om ni kanske inte postade frukostbilder som förolämpar vegetarianer/veganer. Ganska hänsynslöst med tanke på den jobbtitel ni har".

Användaren valde kort därefter att radera sin kommentar, men hennes åsikt räckte för att poliserna skulle fatta ett beslut:

"Med den här kommentaren vill vi visa er varför vi inte kommer att svara på frågor eller kommentarer här på Twitter. Jag har ingenting mer att säga..."

https://twitter.com/NWPRuralCrime/status/947395238020243457

"Folk har rätt att leva som de vill"

Men trots att kvinnan ansåg att inlägget kunde upplevas som stötande för icke-köttätare, valde flera vegetarianer att stötta polisen på Twitter.

"Jag är vegetarian men jag blir inte förolämpad av det här. Folk har rätt att leva sina liv precis som de vill", skriver en användare.

https://twitter.com/Lorrain27048741/status/947495077022195713

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag