Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stängdes av från skolan – på grund av den här tröjan

Summer Bond stängs av i tio dagar.
Foto: WCNC
Läraren menade att hon bröt mot skolans strikta klädkod.
Foto: WCNC

18-åriga Summer Bond stängdes av från sin gymnasieskola i North Carolina i USA för att ha brutit mot skolans klädkod.

Tröjan visade nämligen hennes axlar, rapporterar the Sun.

Nu kritiseras skolans beslut.

Summer Bond berättar att hon blev tillsagd av en lärare när hon satt i kafeterian, på skolan North Carolina's Hickory Ridge High i USA.

Läraren menade att hon bröt mot skolans strikta klädkod och uppmanade henne att sätta på en jacka för att skyla axlarna, rapporterar the Sun.

Händelsen omskrevs också av Buzzfeed i maj 2017.

Den 18-åriga Summar Bond hade en tröja som delvis visade hennes axlar och rygg. Trots att Summer själv menade att tröjan borde ha varit accepterad gjorde hon som hon blivit tillsagd och satte på sig jackan.

Trots det var rektorn inte nöjd med åtgärden och bad henne att byta om till andra kläder, enligt Summer.

– Jag förstår fullkomligt varför klädkoden finns. Men jag tycker att det borde ha räckt att sätta på sig jackan, säger hon.

I stället stängdes hon av i tio dagar och förbjuds gå upp på scenen på skolans skolavslutningsceremoni, rapporterar Buzzfeed.

https://twitter.com/curlyaliyah/status/866157790582198272?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.buzzfeed.com%2Fmbvd%2Fa-high-school-student-is-fighting-back-after-she-was&tfw_creator=mbvd&tfw_site=buzzfeednews

Det här är inte första gången som skolan har kritiserats för att ha tillämpat sin klädkod.

För två år sedan skickades 45 kvinnliga studenter till rektorns kontor för att de burit leggings på ett sätt som brutit mot klädkoden. Väl där kontrollerades längden på deras kjolar för att slå fast i fall de helt täcker studentens ”rumpa och bäckenområde” vilket ingår skolans klädregler.


LÄS OCKSÅ: Läraren Lydia tog en selfie på sängkanten – då blev hon utkastad från skolan

Svenska Skolverket om klädkod: ”Inte acceptabelt”

I Sverige är klädkod ett kontroversiellt ämne. Vissa skolor har infört krav på skoluniformer eller klädkoder – samtidigt är Skolverkets hållning att detta inte är tillåtet eftersom kläderna anses vara ett uttryck för individens frihet och integritet. Att begränsa det skulle vara ett övergrepp på den grundlagsskyddade yttrandefriheten, skriver myndigheten på sin hemsida.

Myndigheten hänvisar också till skollagen som säger att det är skolans uppgift att låta varje enskild elev hitta sin unika egenart. Elevers klädsel ska därför inte regleras i skolans ordningsregler om det inte absolut krävs av ordningsskäl – till exempel om det gäller användning av ytterkläder inomhus.

”Elevers klädsel och utseende är alltså ett individuellt uttryck som bestäms av eleverna själva.”, skriver myndigheten i informationstexten på hemsidan som fortsätter:

”Det är alltså inte tillåtet att tvinga på elever viss klädsel, om skolan ändå gör det är det inte acceptabelt att bestraffa de elever som bryter mot klädkoden.”