Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spektakulär meteor lyste upp himlen i Michigan

Foto: Monatge
...ioch rörde sig i en specifik bana.

Meteorer, det vill säga stjärnfall, är en ovanlig syn – men i tisdags lystes natthimlen upp i amerikanska delstaten Michigan.

Hundratals personer ska ha sett händelsen – och flera lyckades fånga den på film.

Det var under natten mot onsdagen som meteoren syntes på himlen i flera amerikanska delstater, som Michigan, Illinois, Ohio och Missouri, skriver The Guardian.

Hundratals människor ska ha sett meteoren och flera lyckades fångade den på film – just den här filmen är tagen med en daschcam-kamera vid staden Kalamazoo i delstaten Michigan.

Meteoren lyste starkt och var till en början blå, men växlade färg till vit – och sedan hördes en smäll. Flera personer tvivlade på huruvida det var en faktisk meteor, men amerikanska Nasa bekräftade att så var fallet, enligt The Guardian. Myndigheten menar dock att det är ovanligt att se en meteor i Michigan.

En liten jordbävning inträffade 

Flera personer rapporterade vid samma tidpunkt att deras hem skakade – och en liten jordbävning registrerades i Michigan ungefär vid samma tidpunkt, enligt US Geological Service, en amerikansk myndighet som har som uppgift att övervaka jordens rörelser. 

Meteoren ska ha kommit ovanligt långt in i jordens atmosfär innan den delade på sig, enligt The American Meteor Society, som strax efter att meteoren lyst upp himmelen hade så många oroliga och nyfikna besökare på sin hemsida att deras server kraschade.

Så uppstår meteorer

Meteorer, eller stjärnfall som det också kallas, uppstår när meteoroider – det vill säga stenpartiklar – passerar genom atmosfären och börjar brinna. Det resulterar i en meteor, det vill säga starka ljussken som i det ovan nämnda fallet. Det är vanligt att meteorer har sitt ursprung i kometer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!