Sonia vägrar att mata sina djur med kött. Foto: FacebookSonia vägrar att mata sina djur med kött. Foto: Facebook
Sonia vägrar att mata sina djur med kött. Foto: Facebook

Sonia tvingade sin tama räv att bli vegan – dödshotas

Publicerad

Djurrättsaktivisten Sonia Sae menar att det är fel att mata djur med mat som innehåller kött.

Och hennes husdjur, en tam ökenräv, lever numera på en vegansk diet.

Åsikterna går dock isär huruvida det är rätt eller fel.

Den spanska djurrättsaktivisten och Youtube-profilen Sonia Sae har hamnat i blåsväder.

Det efter att det framkommit att hon tvingat sitt husdjur, en tam ökenräv, att bli vegan, rapporterar Daily Mail.

I Sverige är det förbjudet att ha ökenrävar som husdjur. I Spanien är däremot djurskyddslagarna inte lika strikta. Sonia hävdar att hon räddade ökenräven från en uppfödare 2014 och sedan dess har tagit hand om den.

Men hur bra har hon egentligen tagit hand om ökenräven? Ja, det frågar sig hennes följare i sociala medier. Kritiken har varit enorm. Så pass omfattande att Sonia varit tvungen att låsa sitt konto för utomstående på Instagram.

Enligt Sonia har räven, som fått namnet Jumanji, levt på mestadels kattmat utan kött i flera år.

Vilket går emot ökenrävens naturliga kost.

Sonia och räven.Foto: Facebook

Slappare djurskyddslagar

I det vilda består ökenrävens diet mestadels av insekter, smådjur som ödlor och mindre fåglar, samt ägg.

Rävar klassas som köttätande djur även om det också kan äta växtbaserad föda som frukt och olika rötter. Det är också via växter som ökenräven, vars åtkomst till vatten är begränsad i det vilda, får i sig vätska.

Enligt sajten Faithful Foxes bör en tam ökenräv ha en diet som "liknar deras naturliga diet i det vilda", så som hundmat med högt köttinnehåll, kattmat, kött, insekter, med mera.

"Och kom ihåg: Om ingredienserna inte har riktigt kött listat som första innehåll, köp inte produkten", skriver sajten.

Nästan 30 000 delningar

Det många har reagerat på är påstådda före- och efter-bilder på Sonias ökenräv.

På flera bilder kan man se hur ökenräven har blivit mager och har tappat päls och lyster.

Bland annat den här bilden:

Foto: © FACEBOOK / © FACEBOOK

Enligt flera kritiker i sociala medier beror det på att räven tvingats till vegankost.

"Sonia har vägrat att lyssna på experter som alla är häpna över hennes behandling av Jumanji, och som har kontaktat henne angående hälsoläget för hennes ökenräv", skriver en person i ett inlägg på Facebook som har delats 27 000 gånger.

https://www.facebook.com/yukari.yuzuki.7587/posts/2501905730034619

Inte hela sanningen

Enligt Sonia själv beror ökenrävens magra utseende på en allergisk reaktion som uppstår kring vår och sommar.

Hon skriver också att Jumanjis kost innehåller alla de viktiga syror som ett köttätande djur behöver, så som taurin och lysin.

Vidare skriver Sonia att de bilder som cirkulerar på nätet är från 2015, då Jumanji hade en köttkost och var drabbad av nämnda allergi.

"Tack för att ni bryr er om hans hälsa. Men han är i bra form, hans blodvärden är bra, han är vid god hälsa, är lekfull och har inte visat några tecken på undernäring de tre senaste åren", skriver Sonia på Facebook.

Sonia, som själv är vegan, menar att det är fel att mata djur med kött – och att det i sig räknas som vanvård då maten innehåller döda djur.

Efter all uppståndelse har Sonia nu stängt ner flera av sina konton i sociala medier temporärt.

"Mitt konto på Instagram är nu privat efter alla trakasserier och dödshot jag har fått. Jag har upplevt mycket ångest på grund av den här situationen", skriver hon på på Facebook.

https://www.facebook.com/soniasaevegan/posts/152305178769640

Sonia har dessutom lagt upp ett färskt videoklipp där man kan se att ökenräven har päls.

I videon ger ökenräven även ett piggt intryck.

Vilket går tvärtemot de bilder och videoklipp som hittills har cirkulerat på Facebook, där Sonias ökenräv påstås vara undernärd och lealös.

https://www.facebook.com/soniasaevegan/videos/151680395498785/

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag