Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sjuksköterska misstänks ha dödat över 100 patienter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JIMMI LARSEN / JIMMI LARSEN
Niels Högel är dömd för två mord och misstänks för ytterligare 100. Här under rättegången.
Foto: CARMEN JASPERSEN / AP TT NYHETSBYRÅN

En sjuksköterska som tidigare dömts till livstids fängelse för två mord misstänks nu för mord på ytterligare 100 patienter.

Med överdoser utsatte han patienterna för hjärtstopp för att sedan få agera hjälte och rädda dem.

Sjuksköterskan Niels Högel dömdes 2015 till livstids fängelse för två mord och två mordförsök på patienter på ett sjukhus i Delmenhorst i Tyskland. Under rättegången berättade han att han avsiktligt försatt 90 patienter i Delmenhorst för hjärtstopp genom att ge dem överdoser av hjärtmediciner eller andra läkemedel. Han tyckte om känslan av att därefter kunna återuppliva dem. 

Var uttråkad på jobbet

Förutom att få agera hjälte utförde Högel dåden på grund av att han var ”uttråkad”, enligt Independent. Han ska ha känt eufori när han lyckats återuppliva patienterna och bedrövelse när han misslyckats.

Enligt chefsutredare Arne Schmidt ska sjuksköterskan ha valt sina offer utan något uppenbart mönster men särskilt riktat in sig på patienter i kritiskt tillstånd, skriver AFP.

Senare berättade han för utredare att han också dödat patienter i Oldenburg, där han arbetade som sjuksköterska mellan 1999 och 2002. Från 2003 till 2005 jobbade han i Delmenhorst.

Åklagare och polisen i Oldenburg i Tyskland har undersökt dödsfall bland patienter på de två sjukhusen under den tid som Niels Högel arbetat där. I augusti meddelade de att de funnit bevis för att han orsakat 84 dödsfall, nu har de funnit tecken på att han varit inblandad i 16 till.

Han misstänks nu för 38 mord i Oldenburg och 62 i Delmenhorst. I fem av fallen krävs dock ytterligare utredning, enligt åklagare.

Foto: JIMMI LARSEN / JIMMI LARSEN

134 gravar har grävts upp

Om Nils Högel blir dömd för fler mord kan det påverka hans chanser att bli villkorligt frigiven.

Utredarna har gått igenom fler än 500 patienters journaler och hundratals fler sjukhusanteckningar. De har också grävt upp 134 kroppar från 67 olika kyrkogårdar och förhört Niels Högel flera gånger.

Enligt polisen skulle Högel ha kunnat stoppas tidigare om inte sjukhusledningen tvekat till att larma om misstankarna. Flera före detta medarbetare vid de två sjukhusen utreds i skuldfrågan.