Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statistik visar: så vanligt är det att bli "ghostad"

Har du någon gång dejtat någon som helt plötsligt slutat höra av sig? Välkommen till klubben. Ny statistik från datingappen Plenty Of Fish visar att hela 80% av deras användare råkat ut för ghosting. 

Ghosting, eller att "ghosta", är ett relativt nytt begrepp som beskriver ett gammalt fenomen. Att ghosta någon är detsamma som att göra slut med en partner eller ragg utan att säga det rakt ut. Oftast sker ghosting genom att personer sakta men säkert fadear ut och slutar svara på sms, telefonsamtal eller annan interaktion. Man "slutar" att finnas helt enkelt, och blir ett spöke. 

Ghosting drabbar både män och kvinnor 

Nyligen skickade dejtingappen Plenty Of Fish ut en enkät till sina användare där man frågade om de någon gång dejtat en person som slutat höra av sig, utan att göra ett officiellt avslut. I undersökningen deltog 800 kvinnor och män mellan 18 till 33 år. När resultatet kom kunde man konstatera att hela 80 procent av de som deltog erfarit detta. 

Magasinet Elle gjorde en liknande undersökning 2014. Resultatet presenterades sedan i en artikel som gick under namnet "Generation Ghost: the Facts Behind the Slow Fade".

  1. Statistiken visade att både kvinnor och män ghostar – och blir ghostade:

    Skrämmande siffror, helt klart. Statistiken ovan visar med andra ord att ghosting är en taktik som många använder när de ska dumpa någon. I stället för att säga "Tack, men nej tack" tycks ghosting vara det smidigare alternativet. 

    Smidigt är det kanske, men är det ett schysst beteende mot den man dejtar? Vänligen diskutera i smågrupper.