Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu är det bevisat: Därför är singlar lyckligare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Singellivet har sina fördelar.
Foto: Colourbox
Alla vill inte vara tillsammans med någon.

Goda nyheter, alla singlar! Flera studier visar att singlar lever lyckligare liv än personer i parrelationer. 

Egentid, vänskapsrelationer och tid för träning är bidragande delar bakom det lyckliga singellivet.

Sluta svajpa Tinder – att hitta en kärlekspartner är kanske inte alls det du behöver just nu. I alla fall inte enligt forskare, skriver Independent.

Att vara singel har nämligen visats medföra ett stort antal fördelar. 

Bella DePaulo, psykolog på University of California Santa Barbara, uppmuntrar folk att leva singellivet efter att hon i sin forskning funnit att det är att föredra framför ett liv i en relation. Hon menar att singlar utvecklas och växer mer än personer i förhållanden. 

Singlar har starkare sociala nätverk

Socialvetenskapsforskarna Natalia Sarkisian och Naomi Gerstel kom år 2015 fram till samma sak som DePaulo – nämligen att singellivet har flera fördelar. 

Deras rapport visar att singlar tenderar att nå ut till sina sociala nätverk i högre grad än personer i relationer. Singlarna fick dessutom oftare hjälp av personer i sina nätverk, och erbjöd själva i högre utsträckning att hjälpa till med saker. 

– Att vara singel ökar mängden sociala förbindelser både för kvinnor och män, skriver Sarkisian och Gerstel i rapporten.

Livsviktig vänskap

Ytterligare en anledning till att det är bättre att vara singel är att man är mer benägen att underhålla sina vänskapsrelationer. En studie publicerad i British Medical Journal år 2008 visar att personer som har kontakt med tio eller fler personer var lyckligare än de som inte hade sådana kontakter. 

En studie från Michigan State University visar att vänskapsrelationer ofta är viktigare än relationer med familjemedlemmar – speciellt när vi blir äldre.

– Att ha ett antal goda vänner kan göra stor skillnad för hälsan och välbefinnandet, säger psykologen bakom studien. 

Singlar är mer hälsosamma

Forskning visar dessutom att singlar tenderar att träna mer än personer i parrelationer. Det är alltså ingen myt att man hamnar i slappare vanor efter man inlett en relation. 

Ensamhet låter kanske läskigt – men forskare menar att det är bra att ha egentid. Psykologen Amy Morin förklarar att egentid gör människor mer produktiva och mer beslutsamma.

– Egentid behöver inte innebära att man är ensam. Det kan snarare innebära att man lär känna sig själv bättre, säger hon.