Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mammans underliv gick sönder under förlossningen: "Det gör fruktansvärt ont att ha sex"

– Om Frankensteins monster hade en vagina så vet jag EXAKT hur den hade sett ut, säger Zoe. Foto: Instagram: @thesubtlemummy

Det är ingen hemlighet att det kan vara fruktansvärt smärtsamt att gå igenom en förlossning.

Men det är sällan vi pratar om smärtan som uppstår de första månaderna efter att barnet ploppat ut.

Bloggaren Zoe George har två små barn, så hon vet vad hon pratar om. Förlossningar är inget att leka med, även om det är lätt att tänka att det är enkelt.

Det är ju naturligt eller hur?

Men inte allt som är naturligt är bekvämt.

I ett blogginlägg öppnar Zoe sitt hjärta och berättar om den tuffa tiden efter hennes första förlossning. Läkarna fick använda griptång, vilket Zoe beskriver som ett "blodbad", enligt brittiska Metro.

När det äntligen var över kollade Zoe ner på sitt underliv och upptäckte att allt såg annorlunda ut.

– Om jag skulle beskriva mitt underliv som en hamburgare, så hade det varit att försköna sanningen. Jag kommer aldrig glömma hur det såg ut, skriver hon på sin blogg.

– Om Frankensteins monster hade en vagina så vet jag EXAKT hur den hade sett ut. Jag behövde fyra isglass för och tre tjocka nattbindor för att behärska Jokerns leende.

Blev bara svårare

När det var dags för Zoe att åka hem igen så hade det inte blivit bättre.

– Jag hade problem med amningen, med att kissa, bara att kunna sitta på toan var en kamp. Det kändes som att mina inälvor skulle ramla ut igenom det gigantiska hålet som en gång hade varit min vagina.

Det tog sex månader innan Zoe och hennes man ens kunde fundera på att ha samlag igen. När ämnet väl kom upp var Zoe livrädd.

Det blev ännu värre när de faktiskt försökte genomföra det.

https://www.instagram.com/p/BVy_RBShOl2/?taken-by=thesubtlemummy

Zoe gick till en gynekolog som sa att det är helt normalt att känna sig annorlunda i underlivet när man väl har fött ett barn, vilket var en lättnad för henne att höra. 

Efter sex månader till bestämde paret sig för att försöka bli gravida igen.

Fick bita i kudden

Men sexet hade inte blivit enklare att genomföra.

– Vi försökte. Och när jag säger att vi försökte, så menar jag att jag fick bita tag i en kudde och helt enkelt försöka hålla ut medan min stackars man så snabbt som möjligt försökte få jobbet gjort, förklarar hon på blogget.

Hon åkte till gynekologen igen.

Det visade sig att dålig ärrvävnad var orsaken bakom hennes sexrelaterade smärta.

https://www.instagram.com/p/BV7NAofhGEm/?taken-by=thesubtlemummy

– Varje gång något rörde ärrvävnaden så kände det som att allt skulle spricka. Det var ärrvävnad som hade uppstått efter att läkarna sydde ihop med efter förlossningen.

Det fanns två alternativ. En operation för att fixa det och sedan göra ett kejsarsnitt vid nästa förlossning, eller bara genomlida det och hoppas på att samma ställe rivs upp nästa gång.

Så att läkarna kunde sy ihop det ordentligt.

– Jag bestämde mig för att testa det senare alternativet i en månad och som tur är funkade det, skriver Zoe.

Men parets envisa försök gjorde att Zoe utvecklade vaginism, ett tillstånd som uppstår när vaginans bäckenbotten muskulatur spänner sig så att inget kan penetrera slidan utan att det uppstår extrem smärta.

https://www.instagram.com/p/BU3XT1qh14i/?taken-by=thesubtlemummy

Zoe har fått genom fysioterapi för vaginan, genom att använda diverse utvidgare i olika storleker. Sakta men säkert har hon jobbat sig upp ifrån en liten finger upp till en gurka.

Några månder senare föddes Zoes andra barn. Under förlossningen revs samma ställe upp och området togs hand om ordentligt.

– Redan efter ett par dagar så kändes det mycket bättre än förra gången, mer normal, förklarar hon.

Men det finns fortfaranden en bit kvar och arbetar fortfarande med sina övningar för att få musklerna att slappa av.

Zoe delar sin historia för att hon hoppas det kan få flera kvinnor att förstå att de inte är ensamma om att ha problem med sitt sexliv efter en förlossning.

 

Fakta om vaginism:

Om du har vaginism kan det göra ont när du försöker föra in något i slidan och den kan kännas trång eller helt sluten trots att du är våt och upphetsad. Eller så kan du inte föra in något i slidan överhuvudtaget.

Lyssna på din kropp och ha bara slidsamlag eller för in något annat i slidan när du känner att du vill det och det inte gör ont.

 Kvinnor i alla åldrar kan ha vaginism. Orsaken är inte helt känd.

Nästan alla med som får kramp i slidan kan lära kroppen att inte få det. Prova att smeka dig själv i lugn och ro, gärna med glidmedel eller olja. Om du tycker att det känns bra kan du till exempel prova att föra in ett finger.

Träna på att knipa och på att slappna av i slidan.

Knip hårt precis innan du slappnar av och för in till exempel ett finger.

Prova att ha munsex eller smeksex i stället för att föra in något i slidan. 

Källa: Vårdguiden/1177.se