Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Den starka svenska videon berättar hur det är att ha sex efter sexuella övergrepp

Många som utsatts för sexuellt våld kan få problem med att ha sex eller närkontakt efteråt.

Men det finns hjälp att få. 

"Jag känner mig tom och berövad. Som att någonting fattas mig. Den rädsla jag bär på har mycket med mänsklig kontakt att göra. När jag sätter mig själv i ett sexuellt sammanhang så måste allting gå väldigt försiktigt och lugnt till, annars får jag panikångest."

Så skriver 17-åriga "Clara" på föreningen Storasysters hemsida. Clara är en av många personer som blivit utsatt för sexuella övergrepp och fått problem med sex och/eller relationer. 

I dagarna lanserades projektet "Hela mig" som vill lägga fokus på vad som händer med sexualiten hos den som blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp samt erbjuda stöd på nationell nivå. Leigh Norén är initiativtagare till kampanjen: 

 1. – Jag blev själv utsatt för en våldtäkt i ungdomen. Efteråt fick jag problem med min sexualitet och har sedan dess slagits av att det pratas så lite om sex efter sexuella övergrepp och hur man kan skapa en positiv relation till sin sexualitet efteråt, säger hon.

  I samband med kampanjens start lanserades en video som samlat några av berättelserna som föreningen Storasyster fått in. Hittills finns det inte så mycket forskning på hur sexuella övergrepp påverkar sexualiteten, men ett första steg om man blivit utsatt är att söka samtalsstöd.

  På föreningen Storasysters hemsida går det att chatta och mejla till föreningens sexolog Leigh Norén för att få råd. Hon tipsar också att man kan gå till ungdomsmottagningen eller en sex- och samlevnadsmottagning för att få prata med en kurator. 

  – Det är viktigt att bearbeta känslorna och få stöd. Med projektet hoppas vi kunna visa på att det är okej att faktiskt söka stöd för svårigheter med sex. Du har rätt att få hjälp! Samtalsstöd och annan form av behandling kan hjälpa många, säger hon. 

  Har du blivit utsatt för en våldtäkt eller en annan form av sexuellt övergrepp?
  Hit kan du vända dig för att få stöd:


  – Föreningen Storasysters stödjour – För kvinnor, män & transpersoner. 
  – Tjejjouren.se
  – Rikskriscentrum – Sveriges kriscentrum för män.
  Unizon – samling av 120 tjejjourer runt om i landet.