Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför kommer vi inte längre behöva ligga med varandra för att få barn

Trött på att ha sex? Vill du helst veta vilka av din partners egenskaper ditt barn kommer få?

Toppen! Då kommer du älska framtiden.

Människan kommer inom loppet av trettio år att sluta ha sex.

För att göra barn alltså.

Det hävdar professorn Hank Greely, som är direktör för Stanford Law School Center for Law and the Biosciences.

I stället för att ha sex för att göra ett barn naturligt så kommer man välja ut olika embryos som skapas med föräldrarnas DNA.

Så ja, romantiken kanske är död. Eller?

Foto: Shutterstock

På en konferens berättade han om hur det kommer se ut och att det kanske inte kommer skilja sig så mycket från hur det fungerar i dag.

– Jag tror att en av de svåraste konsekvenserna av det här blir alla skilsmässor som kommer förekomma för att en partner vill ha embryo nummer 15 och den andra vill ha nummer 64, sa han enligt New York Post.

"Kommer bli vanligare"

Han tror alltså att det kommer bli en riktig utmaning att prioritera och välja vilka egenskaper man vill att barnet ska ha.

– Hur ska du prioritera vad som är viktigast? Ska det vara en lite större risk för diabetes och en lite lägre risk för schizofreni, eller en stor chans för musiktalang eller vill du hellre ha en minimerad risk för tarmcancer? Lycka till, säger han.

Vidare poängterar han att forskare redan nu använder sig av teknologin som kallas för preimplantatorisk genetisk diagnostik, men att den ännu inte är tillgänglig för alla. Syftet är att kolla efter kön och diverse genetiska sjukdomar.

Professorns tror att teknologin kommer bli normen när den blir billigare att använda för vanliga människor.

Men Hank Greely tror inte att det kommer bli ett lika dystopiskt samhälle som det kanske låter som att det kan bli, där man väljer bort vissa egenskaper och lägger till andra.

– Det här är inte en teknologi som utvecklas för att designa bebisar eller supermänniskor. Det är för att välja embryos som görs av två personers DNA. Barnet kommer bara att ha tillgång till det de har att bjuda på, säger han till New York Post.